Симеон Симеонов се окичи със златото в третия кръг на Hyundai Racing Trophy


2
юли
2017

Тандемът Симеон Симеонов/Йордан Йорданов се окичи със златото на  рали „Троя“ в Чанаккале, Турция, което се проведе този уикенд. Времето, което екипажът постигна в двата състезателни дни е 01:33:21.2. Така, на надпреварата, която е трети кръг от едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy, те заслужено завоюваха и трета поредна победа. За среброто се пребориха Денис Станчовски/Младен Карчев с време от 1:36:48.3. Бронзът взе дамското дуо Виктория Гъркова/Велислава Павлова с 1:42:21.5. Четвърти се нареди новият турски екипаж в надпреварата – Топрак Кандан/Ерхан Арикан, който премина трасето за 2:00:25.5. Освен това състезателите от Hyundai Racing Trophy заеха първите 4 места в клас RC5, а Симеонов е на трета позиция в клас „Джуниър“ на Балканския рали трофей. Станчовски пък е четвърти, а Кандан – пети. А в класирането за Българския национален рали шампионат Симеон е на второ място, Денис – на трето, Виктория – на четвърто.

На церемонията по връчване на трофеите призьорите получиха награди от Николай Парасков,  търговски представител на „Тотал България“, основен спонсор на Hyundai Racing Trophy.

Треньорът на отбора Петър Гьошев е изключително доволен от екипажите и поведението на автомобилите Hyundai i20 Coupe R, на които се наложи да се справят при изключително тежки условия – 43-градусова жега, която буквално втечняваше асфалта, дълго трасе, с остри завои и бързи прави, както и много фракция. За него състезанието е успешно, а състезателите и колите са показали издържливост.

„Изпълнихме целите, които си бяхме поставили по време на тренировките в Motorsport Academy, тандемите постигнаха много добри резултати. Добре се стиковаме като екип. Работим много върху пилотите и нещата се получават“, категоричен е той. Наставникът допълни, че отсечките на рали „Троя“ са били специфични и различни от това, на което са свикнали екипажите. Гьошев е изключително доволен от напредъка на Симеон Симеонов, който дава стимул на другите състезатели да стават по-добри. По думите му Денис Станчовски се развива с още по-бързи темпове, а резултатите и напредъка на Виктория Гъркова са отлични. За това, по думите му, помага и конкуренцията помежду им.

Симеонов спечели всички състезателни етапи през двата дни на надпреварата – през първия ден те бяха 5, а през втория 3, а общата дължина – 154,30 км. “Беше наистина трудно, но и много интересно за нас, предвид отсечките и тяхната специфика. Асфалтът не е като нашия. Но успяхме да се справим с това трудно изпитание, натрупахме ценни километри и опит“, каза Мони след ралито.

Денис Станчовеки се изкачи с едно място, като на предните две състезания 16-годишният пилот завършваше трети. В неделя той не отстъпи втората позиция на нито един от етапите. Това за него е голям успех и доказателство за бързото му развитие като пилот. „Състезанието беше трудно, отсечките – технични. Доволен съм, че сме на второ място, започваме вече да вдигаме темпото“, каза той.  

Виктория Гъркова също се придвижи с едно място напред в шампионата. Тя призна, че емоцията за нея е била голяма и е много щастлива от постигнатото, въпреки проблемите на една от отсечките в събота. „Преминахме препятствията, които ни предостави това рали. Беше добра тренировка за мен като пилот и за нас с Велислава като екип“, сподели тя. И двете момичета са категорични, че това им е било най-трудното рали, откакто са тандем, и са решени да напредват още в класирането.

Турският състезател Топрак Кандан се справи отлично с първото си рали състезание и е в чудесна кондиция и настроение. Преди да седне зад волана на Hyundai i20 Coupe R 18-годишният дебютант има опит в картинга и надпреварите V1 Challenge. „Много съм доволен от състезанието – искахме да даваме газ и последния етап го направихме, като в същото време бяхме внимателни“, сподели той. По-опитният му навигатор Ерхан Арикан също е щастлив от постигнатото и е с отлични  впечатления от колата. „Много добър и стабилен автомобил, удовлетворени сме“, обясни той.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >