Силуетът на Panamera II

Porsche разпространи първата официална скица на новата Panamera. Второто поколение на модела ще разполага с V8 Biturbo-мотор!

0706
2016

Porsche стартира реклманата фаза за следващата Panamera. „Launch Control, завиващи задни колела и спортна изпускателна система“, съобщава производителят на спортни автомобили. Като изключим завиващите задни колела, няма нищо ново. Първата официална скица също не е изненада. В силуета виждаме това, което снимките на прототипите и вероятно изтекла официална фотография вече ни показаха – защото в Instagram вече се появи изображение на Panamera II, при това без маскировка. Големият въпрос: дали става въпрос за снимка или за рисунка? Изглежда, някой е заснел официална брошура. Фотографията прави впечатление на реална и показаните промени пасват на видяните досега прототипи. Освен това първата официално разпространена фотография на задницата показва светлинната ивица, която беше видима и при прототипите.

Сигурно е, че за второто поколение на Porsche Panamera е конструиран нов турбодвигател. Подобно на V8-Biturbo от Mercedes-AMG, и тук турбините са разположени между двете цилиндрови глави – което осигурява много добра ефективност и отлични реакции на мотора, както и намалени размери и тегло. Така инженерите успяват да спесят 9,5 кг в сравнение с двигателя предшественик. И докато от 4,8 л Panamera Turbo генерираше 520 к.с., новият двигател ще има обем едва 4 л (86 мм х 86 мм). Въпреки това мощността е увеличена: максимално агрегатът ще достига 550 „коня” и въртящ момент 770 Нм. При частично натоварване изключване на цилиндрите ще помага за пестенето на гориво. AUTO BILD очаква новият агрегат да работи не само в Panamera Turbo, но и в Audi, Bentley и евентуално Lamborghini (Urus).

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин