/ Сигурно ли е в автомобила по време на гръмотевична буря?

Сигурно ли е в автомобила по време на гръмотевична буря?

По време на буря ни грозят доста опасности: аквапланинг, лоша видимост или пък гръмотевици. Колко опасни са бурите в автомобила?

Когато през лятото навън се разрази буря, водачите на автомобили най-често са обзети от неприятно чувство. Дали автомобилът няма да пострада от градушка? Или пък при проливен дъжд да има аквапланинг? Или пък да бъде ударен от гръмотевица?

Ако сте внимавали в часовете по физика в училище, то сигурно сте чували за клетката на Фарадей или кафеза на Фарадей. Тя представлява затворена заземена метална клетка, която блокира външни статични и нестатични електрически полета. Автомобилът е точно такава клетка. Затова по време на гръмотевична буря пешеходците могат да пострадат много по-често от шофьорите в автомобилите.

Без контакт с метални части

При гръмотевична буря возещите се в автомобила трябва да внимават да не докосват метални предмети, които са свързани с каросерията. Все пак в модерните автомобили вътрешността на автомобила е тапицирана и в голямата си част е покрита с пластмаса.

За да функционира клетката на Фарадей и при кабриолетите, при наближаваща гръмотевична буря водачи трябва непременно да затворят покрива.

Много по-голяма опасност от токов удар след гръмотевица представляват други последици от лошото време. Най-вече силно влошената видимост, поройният дъжд и градушката, както и опасността от аквапланинг трябва да ви накарат да се движите съвсем бавно. Други опасности на пътя при гръмотевична буря могат да бъдат откъснати и паднали на пътното платно клони на дървета.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин