Нашите съвети » Сигурна защита от драскотини

Сигурна защита от драскотини

0912
2021

През 1956 година създателят на цветния РЕТ полиестер създава компанията LLumar, днес най-големия световен производител на защитни фолиа за автомобили и стъкла. До ден днешен продуктите се произвеждат единствено в Мартинсвил, щата Вирджиния. Последната иновация от тази година е защитното фолио с керамично покритие Valor, което придава уникален блясък на лаковото покритие на колата.

Защитните фолиа на LLumar лесно се почистват и предпазват лаковото покритие от разтопен асфалт или киселинен дъжд. Доказано е в множество тестове, че луга или сол не нараняват лаковото покритие на автомобила, ако се почисти своевременно. Става дума за защита от 150-220 микрона, или 2 десети от милиметъра. При полиуретановото фолио равномерното нанасяне на недраскаемото покритие е изключително прецизно, докато при евентуално пребоядисване качеството основно зависи от опитността на бояджията, за да не се образува портокалова кора и слоят боя да не е прекалено дебел или тънък. Освен това, тъй като фолиото е меко, то поема енергията на удара от попаднали по време на движение камъчета. Защитният продукт ги поема като мека възглавница и предпазва лаковото покритие от напукване.

Разбира се, защитното фолио не отменя грижата за колата. Така например използването на четки в автомивката е недопустимо. След време могат да проличат по-дълбоки драскотини от остри предмети като ключове или удари, на които защитата няма как физически да устои. Защото фолиото е термопластичен полиуретан (TPU), при дребни наранявания то се възстановява. Холограмите (кръгове), причинени от чистене с гъба, се възстановяват надеждно, ако се остави на слънце закратко или се полее с гореща вода. Така боята остава непокътната. Фолиото може да се подменя, а боята не. С което си спестявате грижите и времето за пребоядисване.

В специализирания център по монтаж на фолиа LLumar поставянето се извършва от специално обучени монтажисти, под контрол на производителя и по всички стандарти и изисквания. Идеята е клиентът да получи не само качествен продукт, но и качествен монтаж на защитното фолио. Поставянето му е специфично и изисква особени умения в съчетание с техника. Благодарение на постоянно обогатявания от инженерите в САЩ софтуер в сервизите, работещи с LLumar, се работи с шаблони за предварително изрязване на фолиото за всеки конкретен модел автомобил. Включително за предпазване на мултимедийните екрани на инфотейнмънта в купето.

Съществуват два вида защита на автомобила: предна, от камъчета при движение и на целия автомобил. В първия случай монтажът отнема един ден, във втория до три. Производителят изисква да бъде отделено техническо време за просъхване на фолиото, след което проличава къде евентуално се налагат допълнителни корекции, преди да бъде предаден автомобилът на собственика.

В зависимост от избора на клиента се извършва цялостна или частична защита на предната част. В САЩ с фолио масово се облепват най-уязвимата част като броня, част от преден капак, фаровете, огледалата и детайлите по А-колоната около челното стъкло. У нас това струва около 700-900 лева с материалите като крайна цена. От 900 до 1800 лева, в зависимост от автомобила като габарити и сложност на монтаж е инвестицията за цялостна защита. Важно е да се знае, че продуктът може да се застрахова допълнително и при щета застрахователят заплаща стойността на фолиото и монтажа. Очакванията са, че скоро и в България застрахователната премия ще бъде по-ниска за защитен с фолио автомобил.

LLumar като производител на продукта предлага гаранция за всякакъв вид фабрични дефекти като обезцветяване и пожълтяване на фолиото, разслояване и поява на въздушни джобове (балончета). Разлепванато по краищата на фолиото е невъзможно, ако се спазват изискванията за почистване и поддръжка. Признание за качеството на продуктите LLumar са одобрението и препоръката от консервативен и предпазлив производител като Porsche, чувствителни детайли по спортните и offroad моделите на марката да се защитават именно с фолиото на LLumar.

Важно е да се знае, че съществуват метод и технология, по които фолиото може да бъде отново свалено. Съответно при отлепването лаковото покритие на автомобила остава непокътнато, ако е фабрично нанесено. В представителния монтажен център на LLumar специалистите ще го извършат по одобрена от производителя техника за демонтаж. За да не свалите неволно цялата боя заедно с фолиото, обърнете се отново към любезните експерти на представителния център LLumar.

ВЕЛЕКОЛЕПНАТА СЕДМОРКА: 7 ПРИЧИНИ ДА ЗАЛОЖИМ НА ЗАЩИТНО ФОЛИО LLUMAR
1. Съхранение на оригиналния външен вид до евентуална препродажба!
2. Дори след три-четири години употреба автомобилът изглежда като нов!
3. При по-сериозни щети отпада нуждата от скъп заместващ автомобил!
4. Запазва се оригиналният цвят, което е непостижимо при пребоядисване!
5. Отпада рискът от увеличаване на застраховката заради паркинг щети!
6. Колата се чисти по-лесно, предпазва се от мръсотия, луга, сол и вода!
7. Полиуретановото покритие обезсилва вредата от насекоми и птици!

www.llumar.bg • +359 897 907 671

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин