Бъдещето сега » Серия 5 Touring и Е-клас Т-модел: луксозните товарачи

Серия 5 Touring и Е-клас Т-модел: луксозните товарачи

1503
2016

Това ще бъде истински дуел! През пролетта ще се появи новият Mercedes E-клас T-модел, а година по-късно ще го последва и новото BMW Серия 5 Touring. И двата автомобила ще са претъпкани с интелигентна техника

КОМБИ (съкратено за комбинация от „баничарка“ и лек автомобил). Да, такова е значението на думата. Ако погледнем автомобилите на тези страници, ще видим, че те нямат нищо общо с лекотоварни модели – просто са се отдалечили твърде много от тях. През пролетта тази тенденция ще се засили още повече. Тогава ще се появи E-клас T-модел. Луксозният товарач ще бъде значително по-елегантен в сравнение с досега, а ръбестата задница на актуалния модел ще остане в историята и ще отстъпи място на един превъзходен завършек.

BMWИ ДВЕТЕ КОМБИТА ПОБИРАТ ПОВЕЧЕ БАГАЖ В СРАВНЕНИЕ С ДОСЕГА

Спорт – това е отличителният белег на BMW Серия 5 Touring, който ще се появи около година по-късно от E-клас – през пролетта на 2017. Макар че всеки елемент от външността ще претърпи промяна, Серия 5 ни изглежда позната и като комби. Нищо чудно – актуалният модел от висок клас на баварците е толкова успешен, че големите промени са забранени. Въпреки това задницата на Серия 5 изглежда значително по-спортна от досега, като задното стъкло е много повече скосено в сравнение с актуалния модел. От BMW обещават, че предлаганото място в багажника няма да е по-малко. Дори напротив – при почти същите размери багажното отделение ще увеличи вместимостта си с 20 до 580 литра. BMW ще си намери майстора в лицето на Mercedes. E-клас T-модел винаги е бил шампионът по товарене във високия клас – нещата няма да се променят и след появата на новото поколение. В бъдеще багажникът ще побира поне 650 литра, а при сгънати задни седалки дори 1950 л – плюс още един куфар. Повечето място не означава по-голямо тегло – дори напротив. Както Mercedes, така и BMW са „отслабнали“ със 100 кг – благодарение на интелигентната конструкция на каросерията с висок дял на алуминия.

Също както и седан версиите комбитата на Mercedes и BMW ще бъдат обогатени значително и по отношение на техниката. Докато целият свят говори за Tesla и нейното прогресивно задвижване, двете премиум германски марки ще донесат частица от Силициевата долина в Южна Германия. Започва се от вътрешното пространство. S-клас и Серия 7 са образците за оформлението на кокпита. Конкретно това означава: E-клас ще бъде оборудван с два големи монитора, на които ще бъдат изобразявани скоростта, навигацията и интернет приложенията. Нови са и двата тъчпада на волана, с които ще управлявате менютата, без да вдигате ръце от волана.

Отвън изглежда като големия: дизайнът на E-клас е ориентиран по по-големия модел S-клас
Отвън изглежда като големия: дизайнът на E-клас е ориентиран по по-големия модел S-клас

УПРАВЛЕНИЕ ЧРЕЗ ЖЕСТОВЕ В КОКПИТА НА BMW

BMW контраатакува с познатото ни от Серия 7 управление чрез жестове, което ще бъде усъвършенствано. Иначе BMW ще има по-класически оформен кокпит от Mercedes, като и в бъдеще ще залага на голям тъчскрийн. Общото и при двата конкурента е значително подобреното управление чрез гласови команди, като системите вече разбират цели изречения. И естествено и двата автомобила са напълно свързани – със заобикалящия ги свят и с интернет. Те предлагат асистиращи системи за водача на съвсем различно, ново ниво, като дори могат почти да се движат сами на магистралата до скорост 130 км/ч. И това не е всичко. Mercedes пуска за първи път в E-клас Car-to-Car комуникация. В случая означава: автомобилите говорят помежду си, могат да се предупреждават при евентуални задръствания, заледени участъци на пътя и други опасни ситуации.

2017 Г. – E-КЛАС С РЕДОВИ 6-ЦИЛИНДРОВ МОТОР

Между Mercedes и BMW цари единодушие при оформлението на задвижването. И двата производителя ще въведат нови поколения двигатели. Mercedes първо ще пусне само 4-цилиндрови агрегати, които като бензин и дизел са с леко увеличена мощност, но пък харчат с до 15 процента по-малко. Година след пазарния старт ще ги последват и новите 6-цилиндрови мотори, първо като дизел. От самото начало ще се предлага E 350 е, при който Mercedes ще комбинира 2-литров 4-цилиндров двигател с електромотор. Plug-in хибридът ще бъде с мощност 279 к.с. и разход на гориво 2,5 л/100 км – вероятно в лабораторни условия. Подобни са нещата и при новата Серия 5. 4-цилиндровите мотори са плод на нова концепция и по принцип са ни познати от Серия 3. Над тях ще бъдат 6-цилиндровите агрегати, които в M550d ще имат три турбини и ще разполагат с над 400 к.с. BMW също ще предлага Серия 5 като Plug-in хибрид, като системата му ще се ориентира по Mercedes при мощността и разхода. Съвсем различни ще бъдат двете комбита при пътното поведение. Докато с опционалното си въздушно окачване Mercedes ще залага на комфорта, BMW отново ще предлага най-спортното усещане в своя сегмент. Очертава се дуел на високо ниво – поне до края на 2017 г. Тогава Audi ще пусне на пазара новото A6.

BMW

ИЗВОД

Малко по-големи в сравнение с досега, много по-практични и на високо ниво по отношение на технологиите: като такива ни се представят новите луксозни товарачи на Mercedes и BMW. И двата модела се връщат към корените си: Mercedes към комфорта, а BMW – към спорта. По темата за автономното шофиране двата модела изпреварват значително конкурентите си.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ