Сериозни загуби във второто тримесечие: Daimler коригира надолу прогнозите за печалба

1207
2019

Новият шеф на Daimler Ола Келениус шокира акционерите: автомобилният производител намали прогнозата за печалба

В петък сутринта акционерите на Daimler бяха изненадани с ново предупреждение, касаещо печалбата: за настоящата финансова година автомобилният производител очаква печалба, която обаче ще бъде „значително под стойността за миналата година“. Това би означавало спад с около 15 процента.  Преди няколко седмици концернът от Щутгарт обяви, че оперативната печалба за 2019 г. няма да бъде както бе предварително планирано по-висока от тази за 2018 г., а ще бъде на същото ниво. През 2018 г. резултатът на концерна преди лихви и данъци бе 11,1 милиарда евро.

От Daimler обявиха, че през юни са доставени по-малко автомобили. От марката Mercedes Benz в цял свят са продадени 196 230 автомобила – с 3,7 процента в сравнение със същия месец на миналата година. От началото на годината Mercedes са продали 1,2 милиона автомобила – това е с 4,7 процента по-малко в сравнение със същия период на 2018 г. Във важния пазар Китай продажбите остават без промяна за месец юни.

Като цяло за първото полугодие продажбите са намалели с 3 процента за Азия, с 4 процента за Европа и със 7 процента за Щатите. Тук плюсът от 1 процент за китайския пазар не помага особено.

Възможно е Х-клас да бъде спрян от производство

Големи разходи се правят за X-клас, пикапът, произвеждан от Daimler съвместно с Nissan. Пазарният успех на модела е несъизмерим с разходите за производството му, като Daimler говорят за „преоценка и приоритети на продуктовото портфолио. От Daimler не коментират темата, но информацията е, че X-клас ще бъде спрян от производство.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин