Сериен пакет асистенти за безопасност в новия Civic

1502
2017

Новият Civic използва новото поколение на структурата ACE (Advanced Compatibility Engineering), включваща структурни елементи, които да разпределят още по-равномерно енергията при удар. В новото си поколение тази структура също включва и технология за противодействие на удара (crash stroke), при която предната част е оформена така, че да изтика двигателя надолу и назад при сблъсък. Това ефективно добавя още 80 милиметра противоударна зона, която поглъща вълната с предната част на автомобила и така се намалява проникването й навътре в купето.

Пасивната безопасност на десетото поколение на Civic е допълнено от пълния арсенал от системи за активна, обединени от Honda SENSING, която за първи път е включена в стандартното оборудване за всички нива. Цялата система използва комбинираната информация от радара, камерата и високотехнологичните сензори, за да предупреждава и да помага на шофьора при потенциално опасно сценарии.

Спирачна система за предотвратяване на удар (Collision Mitigation Braking System): спира автомобила, ако системата установи, че ударът автомобила отпред е неизбежен. Първо сигнализира звуково, а след това, ако е необходимо, следва автоматично прилагане на спирачно усилие.

Сигнализация за удар (Forward Collision Warning): сканира пътя отпред и предупреждава шофьора за евентуален удар. Сигнализира звуково и визуално, за да предупреди шофьора за опасност от потенциален удар.

Сигнализация за напускане на лентата: ще установи дали автомобилът се отклонява от актуалната лента без да е подаден мигач и ще сигнализира шофьора да коригира поведението си.

Предотвратяване на напускане на лентата (Road Departure Mitigation): използва данните от вградената в предното стъкло камера, за да установи дали автомобилът напуска платното. С помощта на електрическия сервоусилвател на волана прилага леки корекции за траекторията на движението, за да върне автомобила в правилна позиция, като в определени ситуации системата прилага и спирачно усилие. Ако шофьорът поеме контрол над ситуацията, системата се изключва автоматично.

Асистент за спазване на лентата (Lane Keeping Assist System): спомага автомобилът да се позиционира в средата на платното, по което се движи, като мултифункционалната камера „разчита“ пътната маркировка и системата коригира движението на автомобила.

Адаптивен автопилот (Adaptive Cruise Control): благодарение на него шофьорът има възможност да зададе на електрониката желаната скорост и дистанция от движещия се отпред автомобил.

Разпознаване на пътни знаци (TSR): открива и автоматично разпознава пътните знаци, като ги показва на информационния дисплей.

Интелигентен асистент за скорост: комбинира автоматичния ограничител на скоростта, зададена от шофьора с информацията от TSR, с автоматичното й регулиране спрямо предписанията на пътните знаци.

Интелигентен адаптивен автопилот (i-ACC): водеща технология, дебютирила с Honda CR-V през 2015 г.. Той буквално „предугажда“ и автоматично реагира на промените в движението на останалите автомобили на магистрала с много платна. Използва камера и радар, с чиято помощ предвижда и автоматично реагира спрямо поведението на останалите автомобили в движението. Разработен е след сериозни тестове и проучвания на европейските пътища и навиците на шофьорите. Всичко това помага на новия Civic автоматично да регулира скоростта си, още преди останалите участници в движението да са променили внезапно своята.

Други технологии за безопасност в новия Civic:

Информация за мъртва точка: специален радар установява наличието на автомобил в зоната на мъртвата видимост за шофьора на Civic и сигнализира чрез светлинни предупредителни знаци в двете странични огледала.

Сигнализация за напречен трафик: при движение назад страничните сензори на Civic засичат перпендикулярно приближаващите се автомобили и системата подава сигнал.

Широкоъгълна камера за виждане назад осигурява отлична видимост, когато се движим назад – обикновеният 130-градусов обзор, 180-градусов, както и ракурс отгоре надолу. Други стандартни системи включват мониторинг за налягането в гумите, както и стабилизиращ асистент с тракшън контрол.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин