Сервизът на бъдещето: ще замести ли компютърът гаечния ключ?


1
дек.
2018

Щом стане дума за бъдещето на автомобилните сервизи, досега експертите отваряха сладка приказка за очила с добавена реалност, които дават възможност да погледнете като с рентген отвъд металната каросерия, за да се запознаете с всички връзки и детайли. Или пък рисуваха футуристична картина на свързаността с облака в работилница, която осигурява мигновена справка с пълната техническа документация и информация за наличността и цената на необходимите резервни части. Компютри и алгоритми вместо гаечен ключ и вакуумна помпа? Колкото и примамливо да звучи, тази реалност е все още далеч от нас. Но се приближава.

На портите на автосервизите вече почукват промени, които може би изглеждат по-малко революционни, но в същото време са изключително важни за по-нататъшното успешно развитие на сервизния бизнес. Ускоряващата се дигитализация, все по-комплексно изградените автомобили и променящите се форми на съвременната ни мобилност изправят автосервизите пред нови предизвикателства.

Нови продукти: Continental разширява портфолиото си с показаните за първи път на Automechnika 2018 акумулатори и филтри

Сервизът на бъдещето няма да се различава много от това, което виждаме днес. „Но онези, които още днес инвестират в съвременна комуникация и техника, утре няма да се налага да тичат след клиентите си“, споделя Петер Вагнер от Continental Aftermarket. През 2025 г. само в Германия ще се движат близо 13 милиона взаимно свързани чрез интернет автомобила. Става дума за модели, които ще разполагат със задължителната от тази година връзка eCall, чиито собственици ще разрешат същият модул да влиза във връзка и със съответния сервиз, за да предава данни за необходима поддръжка и засечени опасности от предстоящи повреди. При този вид автомобили ще бъде възможно т.нар. „дигитално провеждане на посещението в сервиза“.

Какво означава това, Continental Aftermarket демонстрира на Automechanika: Докато кротко си шофирате, електрониката регистрира задаващ се проблем, например наложителна смяна на детайл. Системата сигнализира за това в сервиза, откъдето ви се обаждат и обясняват какво трябва да се извърши, колко ще струва и какви са най-близките възможни дати и часове за приемане на автомобила. Вече в сервиза монтьорът разглежда щателно автомобила, коментарите му се записват чрез микрофон и благодарение на гласовото разпознаване протоколът за състоянието на автомобила, допълнен от анализа на софтуера, се изработва автоматично, без да се налага той тепърва да бъде описван. След обратна връзка с вас, при която ви запознават с необходимата за извършване работа и смяна на детайли със съответната им цена, ако нямате възражение, може да стартира ремонтът на автомобила. Сметката се заплаща също онлайн, така че ако се възползвате от предоставения заместващ автомобил на сервиза, който може да ви бъде докаран до дома или офиса, може въобще да не стъпвате в сервиза.

Решения за най-опасната зона: повече от половината катастрофи се случват при липса на дневна светлина, затова Osram предлага възможности за преоборудване на фаровете – дори и на употребявани автомобили

Друг съществен елемент за справяне с предстоящите предизвикателства е обучението на персонала. Вече не може да се разчита на натрупаните знания и опит, защото съвременните модели стават все по-комплексни и интелигентни. Разбира се, това изисква инвестиции за обучение и нова техника, например за настройка на супер технологичните матрични фарове или поточна линия за автоматично и безконтактно преместване на автомобила от подемника директно в бояджийната камера.

Продължете на следващата страница

Още по темата