Новини » Светът на Фолксваген » Новости » Сензорни панели на волана и сини R-лога в интериора на най-бързия Volkswagen Аrteon

Сензорни панели на волана и сини R-лога в интериора на най-бързия Volkswagen Аrteon

1706
2021

Карбонови и сини R елементи. Специалистите на Volkswagen R са добавили и редица персонализирани детайли в оборудването на интериора на новите спортни модели. Елементи като декоративните панели в изпълнение Black Carbon в горната част на арматурното табло и облицовките на вратите веднага привличат вниманието, а сред другите, специално създадени за новите модели детайли са контрастните сини шевове на тапицериите на седалките, мултифункционалният спортен волан и лостът на DSG трансмисията,който е ярка отличителна черта на всеки R модел. Долната спица на волана също е допълнена със синя вложка, която допълва цветово контрастните шевове в същия нюанс. Оцветеният в синьо бутон R на спортния волан също се откроява ярко и това не е случайно, защото само с едно силно натискане на този бутон водачите могат да преминат директно в режим Race – най-спортният от всички предлагани профили на шофиране. Лекото натискане на същия бутон от друга страна води към менюто за избор на профил на шофиране на екрана на инфортейнмънт системата. Разбира се, новите R модели предлагат първокласни комфортни седалки с висококачествена тапицерия от микровелур ArtVelours като стандартно оборудване. Впечатление прави емблемата R, избродирана в синьо върху горната част на облегалките на предните седалки.

Допълнително предлаганите спортни седалки с първокласни кожени тапицерии в комбинация Nappa/Nappa Carbon Style също са специално адаптирани за новите Arteon R и Arteon R Shooting Brake, като при тях опорите за глава са вградени изцяло в облегалките – именно затова този тип седалки се наричат „интегрални”. Допълнителен стилен елемент са изпълнените в синя кожа горни странични части на облегалките и разбира се – сините емблеми R, избродирани  в горната част на облегалките и на тази версия на седалките. Синият цветови нюанс, използван в декорациите на вътрешното пространство, е подобен на типичното за моделите на Volkswagen R външно лаково покритие металик Lapiz Blue. Кожата Nappa Carbon Style (използвана при страничните опори на седалките и опорите за глава) на свой ред се явява хармонично визуално продължение на стила на декоративните панели в арматурното табло и облицовките на вратите.

Ново арматурно табло. През есента на 2020 година интериорните дизайнери на Volkswagen представиха изцяло ново оформление на арматурното табло, включващо екрана на основния блок контролни прибори пред водача, декоративните панели и облицовки, елементите на вентилационните отвори и изпълнението на  централната конзола – включително модула на инфотейнмънт системата и панела за управление на климатичната инсталация. Като хармонично продължение на новото арматурно табло бяха оформени и горните части на облицовките на вратите. Разбира се, новите Arteon R и Arteon R Shooting Brake също се възползват в пълна степен от това обновление и допълнение по отношение на дизайна и материалите. Горните части на арматурното табло и вътрешните панели на вратите са облицовани с висококачествена изкуствена кожа със специални шевове. По-надолу в арматурното табло при новите R модели впечатление правят декоративните панели в Black Carbon, които добавят уникален щрих към интериора. Оформлението на вентилационните отвори, които се спускат надолу до третото ниво на таблото, също са обновени и напълно интегрирани в цялостната форма, която се подчертава и от вградените отдолу фини LED ленти на амбиентното осветление, чиито цвят може да се променя индивидуално по желание. Панелите в облицовките на вратите също са елегантно осветени в същия нюанс от системата за амбиентно осветление, а дизайнът на дръжките на вратите и декорациите от изкуствена кожа също са обновени.

Нови цифрови прибори за управление на функциите. Моделите Arteon R са оборудвани стандартно с ново поколение мултифункционални волани с цифрови сензорни панели. При активен режим на работа на асистиращата система Travel Assist, повърхността на волана регистрира контакта на ръцете на водача посредством вградени сензорни панели и от съображения за безопасност може да разпознае дали с поне една от тях държи волана. Сензорните прибори за управление на климатичната инсталация също претърпяха промени и подобрения през есента на 2020 година. Температурата при опционалната тризонална система Air Care Climatronic вече може да се настройва с леко и естествено движение чрез сензорните плъзгачи – също както и регулирането на отоплението на седалките, функцията за размразяване на прозорците и челното стъкло и част от другите функции за настройка на климатизацията в купето. Всички версии Arteon са стандартно оборудвани с блока контролни прибори пред водача Digital Cockpit Pro с изцяло цифрови показания. Графичните изображения на 10,25-инчовия екран са изключително ясни и с високо качество на картината. Едновременно с това водачът има възможност на бързо и лесно превключване между трите основни графични конфигурации на показанията чрез бутона View на мултифункционалния волан.

Първокласни инфотейнмънт системи. Екранът на инфотейнмънт системата е разположен в ясно видима и леснодостъпна позиция над панела с новите сензорни прибори за управление на климатичната инсталация. Arteon R и Arteon R Shooting Brake са оборудвани стандартно със системата Discover Media (eкран на навигационната система с диагонал 8,0 инча, мултимедиен стрийминг и мобилна връзка с интернет). Като допълнителна възможност за избор се предлага и системата Discover Pro (9,2-инчов екран). Подробни данни за актуалните динамични характеристики на автомобила като стойностите на налягането на системата за принудително пълнене, моментната мощност и напречното и надлъжното ускорение (G-метър) също могат да бъдат показани като допълнителна информация на екрана на инфотейнмънт системата на Arteon R и Arteon R Shooting Brake. Освен това в G-метъра е интегриран и хронометър за засичане на времето на обиколка при шофиране на състезателната писта.

Озвучителна система Harman Kardon. Като опция се предлага озвучителна система от висок клас, създадена специално за новите модели от аудио експертите на Harman Kardon. Системата използва 700-ватов, 16-канален Ethernet усилвател и общо дванайсет на брой озвучителни тела в купето. Един от високоговорителите е разположен централно в новото арматурно табло, а друг изпълнява ролята на събуфер в багажното отделение. Останалите високо-, средно- и нискочестотни озвучителни тела са разпооложени в оптимална акустична позиция в облицовките на вратите. Инфотейнмънт системата координира индивидуалните аудио настройки на озвучителната система Harman Kardon, която разполага и с предварително конфигурирани аудиопрофили като Pure, Chill out, Live и Energy.

Изобилие от място за водача, пътниците и техния багаж. Водачът, неговият спътник отпред, както и пътниците на втория ред седалки в Arteon R и Arteon R Shooting Brake имат възможността да се възползват в пълнота от предимствата по отношение на размерите и разпределението на вътрешното пространство, които предоставя модулната конструктивна платформа за модели с  напречно разположени двигатели (MQB) на Volkswagen. Ярък пример в това отношение е максималното пространство в областта на краката в задната част – 1016 милиметра е стойност, която е извън всякаква конкуренция в този автомобилен клас. Благодарение на уникалния дизайн на покрива, Shooting Brake осигурява допълнително пространство в областта на главите на водача и пътниците отпред и отзад от съответно 1 008 до 1 019 мм (+11 мм в сравнение с Fastback) на първия и 883 до 835 мм (+48 мм) на втория ред седалки. Широчината на вътрешното пространство при двете версии на Arteon R е еднаква  и възлиза съответно на 1 500 мм отпред и 1 481 милиметра отзад. Възможността за асиметрично сгъване на облегалката на задната седалка е част от стандартното оборудване и при двата модела. Зад задната седалка на Arteon R Shooting Brake се простира багажно отделение с минимален капацитет от 565 литра при използване на пространството до ръба на облегалката на задната седалка и покривалото на багажното отделение (563 литра при Fastback). Ако бъде използван целият обем до покрива и гърбовете на облегалките на предните седалки, вместимостта на багажните отделния нараства съответно до  1 632 литра (1 557 литра при Fastback). Максималната дължина на товарното пространство до гърбовете на облегалките на предните седалки е 2 092 милиметра

Още по темата