/ Сензорите на Bosch, които спасяват животи

Сензорите на Bosch, които спасяват животи

Сензорите са вездесъщи. С тяхна помощ автомобилите, е-байковете, смартфоните, фитнес тракерите и слушалките усещат околната среда. Бош разработва и произвежда интелигентни сензори, които правят живота по-безопасен и по-удобен. И тези сензори стават все по-ефективни, което съдейства за опазването на нашата планета. Бош е пионер и пазарен лидер в микроелектромеханичните (MEMS) сензори – един от най-важните и широко използвани типове сензори днес. „Започнахме производството на MEMS сензори през 1995 г. През последните пет години произведохме толкова много от тези сензори, колкото през всичките години преди това“, сподели Таня Рюкерт, член на Управителния съвет на Robert Bosch GmbH, на изложението за потребителска електроника CES 2023 в Лас Вегас. От старта на производството преди 27 години досега технологичната компания е произвела над 18 милиарда MEMS сензора; днес във всеки автомобил има средно по 22 от тях. В момента Бош е топ производителят на MEMS сензори, според Yole Group, компания за пазарни проучвания и стратегически консултации. До 2027 се очаква световното годишно търсене на тези сензори да нарасне от 33,5 милиарда сега до около 49 милиарда. Бош ще участва активно в този растеж, като очаква значително увеличение на производството през следващите години. Рюкерт подчерта, че компанията иска да остане пазарен лидер и да разшири още повече водещата си позиция. За да отговори на нарастващото търсене, Бош направи сериозни инвестиции в заводите си за чипове в Дрезден и Ройтлинген. Като част от инвестиционния си план до 2026 г. компанията ще вложи три милиарда евро в бизнеса си с полупроводници и в разработката и производството на сензори. Дейността на Бош в областта на микроелектрониката и комуникационните технологии ще бъде финансирана и от европейската програма IPCEI ME („Важен проект от общ европейски интерес за микроелектрониката“.

Сензорите спасяват живот и проправят пътя на свързаността

Сензорите са в основата на съвременните технологии и гръбнакът на свързания свят. Те правят автомобилите по-безопасни, спасяват живот всеки ден и съдействат за опазване на околната среда и здравето на хората. Ето защо те са решаваща технологична основа за всички бизнес сфери на Бош – и са във фокуса на новата дигитална имиджова кампания под мотото „Sensor tech #LikeABosch“. „С помощта на сензорите можем да издигнем „Техниката за живота“ на ново ниво. Те не само подобряват качеството на живот на хората, но и намаляват отпечатъка върху околната среда от смарт спътниците в нашето ежедневие. Нашата нова кампания #LikeABosch дава някои поразителни примери какво означава това“, заяви Таня Рюкерт.

MEMS сензорите за първи път влязоха в широко приложение в автомобилната индустрия. Бош остава един от водещите производители на сензори за този бранш. Сензорите на Бош помагат в навигацията на автомобила, контролират въздушните възглавници и ESP системите и поддържат богата гама от асистиращи функции, които повишават безопасността при шофиране, комфорта, удобството и ефективността. Сензорите са незаменими за автоматизираното шофиране. Те са, така да се каже, „очите“, с които автомобилите „виждат“ и разбират заобикалящата ги среда. Сензорите на Бош проправят пътя към автомобила без шофьор. Компанията вече предлага набор от радарни, лидарни, видео и ултразвукови сензори за автоматизирано шофиране. Но MEMS сензорите играят и централна роля в потребителската електроника. Например, сензорите за налягане в смартфоните могат да определят надморската височина на устройството с точност до няколко сантиметра. При спешен случай, това означава, че аварийните екипи ще разберат много бързо на кой етаж се намира човек в беда. Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) е изчислила, че сензорите за налягане спасяват 10 000 живота годишно само в САЩ.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин