Сезон с вирутални симулатори за пилотите от F1?


16
мар.
2020

В момента коронавирусът на парализира Формула 1. Първите състезания бяха отменени или изместени за края на май. Притежателят на правата за F1 Liberty трябва да действа и за целта създаде своеобразен кризисен щаб – той трябва не просто да създаде нов състезателен календар, а и да намери отговор на въпроса: как да бъдат задържани милионите фенове по целия свят в свободното си време без състезания?

Една от отправните точки би била пилотите от Формула 1 да се състезават чрез симулатори. Бивши състезатели като французина Жан-Ерик Върн вече са организирали състезания, в които например „младокът“ от МcLaren Ландо Норис e участвал. Но това не е достатъчно за Liberty: според информация на AUTO BILD компанията търси начини да накара всичките 20 пилоти да се състезават един срещу друг във виртуални GP до края на кризата с коронавируса.

Проблемът е, че виртуалните състезания трябва да бъдат на по-високо професионално ниво от това, което Формула 1 прави в собствената си серия Esports. Там се използва най-доброто оборудване за геймърите, но то по-скоро се доближава до PlayStation, отколкото до симулатор от висок клас.

Бившата шефка на екипа на Sauber Мониша Калтенборн.

F1-репортерът на AUTO BILD Ралф Бах вече бил тествал виртуален симулатор, който бил идеален за състезания между звездите от Формула 1. Става въпрос за продукт на швейцарската компания Racing Unleashed, ръководена от бившата шефка на отбора Sauber Мониша Калтенборн.

Този симулатор е досущ като истински F1-болид, с монокок, който следва релефа на виртуално пресъздадената писта. Дори в „най-леката“ софтуерна настройка човек може да усети как се движи реална машина от най-престижната пистова надпревара на планетата. Например когато минете през бордюра, чувствате сериозно разтърсване, а воланът вибрира. Всяка малка грешка води до завъртане или до излитане от трасето. При спиране пък тялото ви „увисва“ на коланите.

И това не е игра, а истински спорт!

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >