Седмото поколение Suzuki Swift с 2-етажен дизайн и цилиндър по-малко

0612
2023

С променен дизайн, нови системи за безопасност и ново хибридно задвижване Suzuki лансира следващия Swift. Вижте всичко най-важно за модела!

Изминаха точно 40 години, откакто Suzuki пусна на пазара първия Swift. Малкият „японец“ към момента се продава в своето шесто поколение, а седмото трябва да дебютира през 2024 г. – с нов дизайн, подобрена безопасност благодарение на интелигентни асистенти, както и с ново хибридно задвижване.

Но да започнем с екстериора на новия Swift – и по-точно: с размерите. На пръв поглед тук няма сериозни промени. Със своите 3,86 метра новият модел е точно с 15 милиметра по-дълъг, ширината остава същата – 1,74 метра, но „японецът“ е станал с един сантиметър по-нисък и вече е висок 1,5 метра. Нищо не се е променило и по отношение на междуосието, то остава 2,45 метра.

Девет екстериорни цвята за Swift

Suzuki не внася радикални промени във външния вид, но новият модел изглежда като оформен „на два етажа“. Предният капак сякаш е поставен върху долната част на каросерията и се влива в дизайнерската линия, която стига чак до задницата. Формата на фаровете е леко променена, но по-сериозни са модификациите по графиката на светлините отвътре.

Новата графика на задните светлини е комбинирана с нова дизайнерска линия, преминаваща по цялата дължина на автомобила.

Леки промени откриваме и отзад: за разлика от предшественика, сега капакът на багажника изглежда като в рамка и е обграден от леко модифицираните задни светлини. Освен това Suzuki предлага девет различни екстериорни цвята, в т.ч. „Blue Pearl Metallic“, „Cool Yellow Metallic“ и „Burning Red Pearl Metallic“, както и нови модели джанти.

Apple CarPlay и Android Auto – вече с безжична свързаност

Интериорът на новия модел е променен значително в сравнение с този на предшественика. Както може би очаквате, в посока към дигитализация: новият свободностоящ 9-инчов тъчскрийн на инфотейнмънт системата предлага безжична свързаност на смартфон посредством Apple CarPlay и Android Auto. Добавени са и редица нови асистенти за безопасност като система за предупреждение срещу удар и спирачен асистент.

На таблото обаче ни посрещат класически конвенционални кръгли уреди, а повечето функции в интериора се управляват посредством физически превключватели, а не от тъчповърхности. Централната конзола е насочена леко към водача, което дава възможност за по-лесното боравене с нея. Цялото табло и тапицерията на предните врати са решени в 2-цветна комбинация от черно и светло сиво – а това придава на интериора спортен и динамичен вид.

Голям брой физически превключватели и класически кръгли уреди в интериора. Свързването на смартфон посредством Apple CarPlay и Android Auto вече може да става безжично.

А какво се случва под предия капак? Swift ще продължи да бъде задвижван от 1,2-литров двигател. За разлика от своя предшественик обаче, новият агрегат ще бъде с един цилиндър по-малко – т.е. с три „гърла“, а не с четири като предшественика си. Моделът ще разполага с 48-волтова електрическа система.

Моторът ще генерира 61 кВт (83 к.с.) и максимален въртящ момент 112 Нм. Мощността ще бъде предавана или чрез 5-степенна ръчна скоростна кутия, или чрез безстепенна (CVT) автоматична трансмисия. Отново ще има и версия със задвижване на четирите колела, но само в комбинация с ръчна скоростна кутия.

Ще остане ли цената под 40.000 лева?

Максималната скорост ще бъде 165 км/ч, а при CVT-кутия – 170 км/ч. При наличие на 4х4 Swift ще развива 160 км/ч. Suzuki не разкрива данни за ускорението, но предполагаме, че стойностите му в секунди ще бъдат в 2-цифрено изражение.

И накрая стигаме до пазарното лансиране и до цената: Suzuki все още не разкрива данни нито за първото, нито за второто. Актуалният модел стартира от 36.990 лв. в базовата си конфигурация. Да се ​​надяваме, че в най-ниското си ниво новият модел ще струва под 40.000 лв.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин