Седем отбора млади умове представят България на Shell Eco-marathon

България отбелязва 10-та годишнина от участието си в международната надпревара за енергийно ефективни превозни средства


14
мар.
2017

„Ние сме истински късметлии – ще работим в тясно сътрудничество с опитните български отбори и експертите на Shell от континента в изцяло мултикултурна среда, каквато Shell Eco-marathon предлага. Това е сбъдната мечта за всички нас и първата стъпка към реализацията ни в съвременни експерти за бъдещето на транспорта и енергийната ефективност. С ентусиазъм ще впрегнем познанията и уменията си, за да направим всичко по силите си да имаме впечатляващо постижение на пистата на Shell Eco-marathon Challenger Event“, отбелязват част от новите участници в състезанието.

„Българското участие в Shell Eco-marathon навършва 10 години и за мен е истинска гордост да видя включването на общо седем отбора, от които три са изцяло нови, в тази единствена по рода си надпревара.  На международната сцена на Shell Eco-marathon в резултат от постоянството и отдадеността на българските участници България има репутация на страна, от която идват смели, амбициозни и талантливи млади хора с визия за бъдещето. Гледам с оптимизъм към участието тази година и вярвам, че ще имаме нови поводи да празнуваме постиженията на бъдещите инженери“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

След повече от 12 месеца проектиране, изграждане и тестване на собствените си енергийно ефективни превозни средства, общо 192 отбора от 27 страни от Европа и други континенти ще вземат участие в Shell Eco-marathon Европа 2017. Състезанието, което отбелязва своето 33-то издание тази година, отново ще се проведе в Лондон, а по време на надпреварата в олимпийския парк „Куин Елизабет“ от 25 до 28 май ще бъде организиран фестивалът „Изгради бъдещето“.

Участниците ще се състезават на специално изградена 1,6-километрова градска писта в олимпийския парк, на която ще представят смелите си визии за интелигентен транспорт на бъдещето. Миналата година отборът Microjoule-La Joliverie от Франция постигна най-добър резултат в категорията „Прототипи“ на компресиран природен газ, като измина впечатляващите 2606 км – разстоянието от Лондон до Милано и обратно с еквивалента само на един литър гориво. При автомобилите „Градски тип“ рекордът за 2016 г. принадлежи на отбора Lycée Louis Delage, който успя да преодолее с литър бензин 445,7 км.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >