Седалкатa на бъдещето „лъже“ мозъка, че ходим

1601
2020

Jaguar Land Rover разработва седалката на бъдещето – създадена да подобри благосъстоянието на водача, като се бори с рисковете за здравето, причинени от дългото време в седнало положение.

„Оформящата“ седалка, разработена от отдела Body Interiors Research на Jaguar Land Rover, използва серия от механизми, вградени в пяната на седалката, които постоянно сменят своята позиция и карат мозъкa да мисли, че ходи. Тази технология е така разработена, че може да бъде пригодена различно за всеки шофьор и неговите спътници.

Повече от една четвърт от хората по света – 1,4 милиарда – водят все по-заседнал начин на живот. Това може да доведе до съкращаване на мускулите на краката, бедрата и седалището, причинявайки болки в гърба. Отслабените мускули също могат да бъдат причина за наранявания и напрежение.

Чрез симулиране на ритъма на ходене, движение, известно като тазова осцилация, технологията може да помогне за намаляване на рисковете за здравето от прекалено дълго седене при продължителни пътувания.

Д-р Стив Айли, главен медицински директор на Jaguar Land Rover, сподели: „Благосъстоянието на нашите клиенти и служители е в основата на всички наши технологични изследователски проекти. С помощта на нашата инженерна експертиза разработихме седалката на бъдещето, използвайки иновативни технологии, които не са били виждани досега в автомобилната индустрия. По този начин ние се ангажираме да се справим с проблем, който засяга хората по целия свят.”

Автомобилите Jaguar и Land Rover вече разполагат с най-новото в ергономичния дизайн на седалките – многопосочни настройки, масажни функции и климатичен контрол, поставени в цялата гама. Д-р Айли също така разработи съвети как да се регулира седалката, за да бъде гарантирано перфектното положение на тялото при шофиране – от премахването на обемисти предмети от джоба до позиционирането на раменете.

Изследването е част от ангажимента на Jaguar Land Rover за непрекъснато подобряване на благосъстоянието на клиентите чрез създаването на технологични иновации. Предишни проекти включват изследвания за намаляване на гаденето при пътуване и прилагане на ултравиолетова технология за спиране на разпространението на настинка и грип.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин