/ Себастиан Ожие на крачка от осма титла в Световния рали шампионат

Себастиан Ожие на крачка от осма титла в Световния рали шампионат

След последните два старта на макадам Световният рали шампионат се връща отново на асфалта за оставащите две състезания в Каталуния и Монца/Италия. Рали Испания ще бъде проведено изцяло на твърда настилка за първи път през предстоящия уикенд.

С дължина само 280 километра, ралито около морския курорт Салоу е сравнително кратко. В планините на юг от Барселона участниците ги очакват предимно гладки пътища с множество завои. Тъй като почти по цялото трасе „дебнат“ мантинели и скали, обичайното „рязане“ на завоите рядко е възможно. „Вместо него ви трябва чист стил на каране, почти като на пистов пилот“, казва лидерът по точки в шампионата Себастиен Ожие.

Конкуренти за титлата: Себастиан Ожие и Елфин Еванс.

Асът на Toyota е печелил три пъти испанското рали – през 2013, 2014 и 2016 г. зад волана на Volkswagen. С нова победа 37-годишният французин би могъл да си осигури осмата световна титла предсрочно. Единственият конкурент на Ожие с шанс в битката за титлата е Елфин Еванс, който също кара Toyota Yaris WRC (1,6-литров турбодвигател, около 380 к.с., задвижване на четирите колела). Двамата съотборници ги делят 24 точки. „Шансът ми е малък, но искам да го използвам“, гледа напред Еванс. 32-годишният състезател от Уелс поднесе приятна изненада преди две седмици, като спечели рали Финландия и по този начин стопи преднината на французина. Тиери Нювил, третият в класирането, вече няма шансове за титлата. Той беше победител в последното рали Испания през сезон 2019, но сега все още е един от фаворитите за конкретния старт. Особено с оглед на факта, че Hyundai има нужда от точки в борбата за титлата при конструкторите. А в нея Toyota води пред Hyundai.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин