„Свобода отвън, свободно пространство отвътре” – интериорът на новия ID.4

0809
2020

Обширно пространство, изчистен дизайн, изключително ефектно осветление и екологично устойчиви материи затапицериите – интериорът на ID.4 предлага модерна и удобна атмосфера, която разкрива новаторския характер на първия напълно електрически SUV на марката Volkswagen за всички сетива.

ID.4 бързо се приближава към момента на пазарната си премиера – плановете на компанията предвиждат първите доставки на крайни клиенти да бъдат осъществени преди края на тази година. В бъдеще новият ID.4 на Volkswagen ще се превърне в част от бурно растящия в световен мащаб компактен SUV сегмент, а перспективите за производството и продажбата на новия електрически SUV включват не само в Европа, но и Китай, а по-късно и САЩ. Интериорът на новия SUV демонстрира изцяло нов характер на фона на сравнимите модели на Volkswagen с конвенционално задвижване, тъй като благодарение на значително по-компактните размери и ефективната компановъчна схема на електрическия силов тракт, вътрешното пространство при него е много по-обширно. Ръководителят на Volkswagen Group Design Клаус Зикиора обобщава характеристиките на интериора на многофункционалния SUV модел със следната кратка, но съдържателна формула – „свобода отвън, свободно пространство отвътре“. Дизайнът на новия модел беше разработен от екипа на Зикиора, докато той заемаше поста главен дизайнер на марката Volkswagen. Според него „ID.4 внася изцяло ново усещане за простор в своя клас благодарение на новата MEB платформа – нашата модулна конструктивна архитектура за модели с електрическо задвижване.“

Типичен SUV – големи отвори на вратите и приятно високо разположение на седалките
Самото качване в новия модел е същинско удоволствие. Дръжките на вратите на ID.4 са разположени на едно ниво с повърхността на каросерията и използват електромеханизъм за отключване. Водачът и пътниците получават достъп до интериора на новия модел през през големите светли отвори на вратите и могат да възползват от удобството на високо разположените седалки, а пространството на общата задна седалка е сравнимо с това при SUV моделите с конвенционално задвижване в горния клас. Същото важи в еднаква степен и по отношение на багажното пространство, което може да предложи внушителен обем от 543 литра при изправени облегалки на задните седалки.

Интериорният дизайн на ID.4 подчертава усещането за обширно, свободно пространство и подобно на стилистиката във външността на новия модел, залага на плавните и леки линии и форми, фокусирайки се върху най-същественото. Арматурното табло се носи сякаш свободно в пространството, тъй като не е свързано с проектираната като независим компонент централна конзола, докато големият подвижен стъклен панорамен покрив (по желание) на свой ред осигурява неограничавана от нищо гледка към небесната синева. През тъмната част от денонощието индиректното вътрешно  осветление може да се регулира индивидуално в невероятен спектър от 30 цвята и да създаде зашеметяващи светлинни акценти в интериора на новия модел. Клаус Зикиора подчертава, че цялостната концепция за контрол и управление на функциите е проектирана за постигане на максимално логична и опростена работа и добавя – „възможността за напълно интуитивно управление на ID.4 внася нова, електрическа лекота в категориите кросоувър и SUV“.

Светлинната лента на ID. Light под челното стъкло е изцяло нова функция при всички ID. модели. Тя е в състояние да окаже ценна помощ на водача в множество различни ситуации на пътя, подавайки интуитивни за възприемане светлинни сигнали и ефекти в различни цветове. Така например, благодарение на ID. Light човекът зад волана е винаги информиран кога задвижващата система е активна и кога автомобилът е отключен или заключен. Освен това светлинната функция акцентира допълнително върху информацията, подавана от асистиращите системи и навигацията, подканя водача при необходимост от използване на спирачките и сигнализира при входящи телефонни обаждания. Съвместно с навигационната система, ID. Light помага и за спокойното и безпрепятствено насочване на водача в натовареното движение – с леко мигане системата препоръчва смяна на лентата и предупреждава водача, ако ID.4 се намира в неподходящата лента на платното.

Седалките – изключително комфортни и с изцяло лишени от материали с животински произход тапицерии

Предните седалки в ID.4 са в състояние да осигурят едновременно опора при динамично шофиране и удобство при продължително пътуване. При версията с ограничен тираж ID.4 1ST Max1, с която новият модел ще дебютира на пазара в Германия, седалките са със сертификат за одобрение от AGR – независимата германска организация от медицински експерти по ортопедия Aktion Gesunder Rücken e.V. (Инициатива за подобряване здравето на гърба) . Те предлагат множество възможности за електрическо регулиране и настройки, а пневматичните лумбални опори имат вградена функция за масаж. Използваните в тапицериите материи също подчертават уникалния характер на уютния салон. Двете бъдещи версии на ID.4 с ограничен тираж използват тапицерии, лишени изцяло от материали с животински  произход. Вместо това в материите се съчетават синтетична кожа и микрофибър ArtVelours – рециклиран материал, в чиито състав влизат около 20% рециклирани PET бутилки.

В интериора на версиите в ограничен тираж ID.4 1ST 1 и ID.4 1ST Max преобладават меките, изтънчени цветови тоналности Platinum Grey и Florence Brown. Воланът, облицовката на кормилната колона, корпусите на централния екран и панелите на бутоните на вратите се предлагат в изпълнение с модерно черно Piano Black или изчистено бяло Electric White. По-яркият цвят поставя футуристичен акцент в интериора на новия модел и подчертава допълнително неговия ясен и изчистен дизайн.

Бъдещето на мобилността е в електрическото задвижване. Затова марката Volkswagen предвижда да направи инвестиция в размер на единайсет милиарда евро в електрическа мобилност в периода до 2024 година като част от стратегията Transform 2025+. В качеството си на първия изцяло електрически SUV модел на марката Volkswagen, ID.4 се присъединява като вторият член на фамилията ID. след ID.32. Тази нова индивидуална гама от продукти се присъединява към традиционното продуктово портфолио на марката и в този процес обозначението ID. въплъщава интелигентния дизайн, ярката идентичност и авангардните технологии. Предвижда се ID.4 да отбележи своята световна премиера преди края на месец септември 2020 година.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин