Светлината мисли, светлината завива

Предвиждащо осветяване на завоя или незаслепяване на насрещно движещите се автомобили – всичко това е възможно благодарение на новите светлинни технологии

1401
2016

ОБСЕГ: 600 метра. Това заявиха BMW и Audi, когато миналата година представиха лазерните дълги светлини. За да се постигне този огромен обсег, светлинният сноп трябва да е екстремно насочен и освен това да бъде изключван напълно при насрещен трафик. Но едва ли има друга област при автомобилите, при която напредъкът да е толкова бърз като при светлинните технологии. В момента от BMW представиха новото Серия 7 с лазерни дълги светлини от второ поколение, а от Porsche – своите Matrix LED фарове с по 84 диода (пиксела) с индивидуално управление от всяка страна. През следващата година те ще бъдат въведени в серийно производство при нов модел на марката.

НАСРЕЩНИЯТ ТРАФИК СЕ ИЗКЛЮЧВА ОТ СВЕТЛИНАТА НА ФАРОВЕТЕ
Лазерните дълги светлини на BMW Серия 7 може да бъдат включени постоянно при скорост над 60 км/ч. Движещите се в същата или противоположната посока автомобили се разпознават от камера за части от секундата и се изключват от светлинния сноп. Това се извършва с помощта на сервомотори, които движат модулите на дългите светлини. Светлината мисли и заслепяването би трябвало да е невъзможно. При своя Matrix LED прототип Porsche почти не използва механични системи. Единствено динамичното регулиране на обсега – също като при повечето автомобили – се управлява от електромотор. Базовата механична настройка не е необходима при нормална ситуация, фаровете се калибрират самостоятелно. Камерата на асистиращите системи сравнява обсега със заложените данни и управляващият блок постоянно контролира светлинния сноп.

PORSCHE ПОЛАГА СВЕТЛИННИ ПЛОЧИ ПО ПЪТЯ
Всъщност разпределението на светлината при Porsche може да се сравни с работата на плочкаджия: всеки от 84-те LED от всяка страна на автомобила осветява една „плочка“ от пътното платно. Тези „плочки“ се застъпват по средата, за да не се образуват фуги, яркостта им може да се намалява или увеличава поединично, за да насочват погледа на водача. Също като при BMW дългите светлини са включени постоянно. „Плочките“, в които камерата разпознае други автомобили, просто се изключват. Светлините за завой също работят с включване и изключване на цели LED блокове, което създава усещането за завъртащи се фарове. От Porsche обаче не крият, че версията с 84 пиксела е само междинно решение. Вече се разработват варианти с 300 LED, планирани са версии с 30 000 пиксела – явно на производителите не им липсват ярки идеи.

Ново пололение LED-фарове за следващата Insignia

ИЗВОД

Германските производители представят впечатляващи светлинни технологии, които превръщат нощта в ден. Да се надяваме, че и техните сервизи ще се справят с настройките на фаровете след лек удар на паркинг. Защото със сигурност никой не би искал да бъде заслепен от един лазер или цяла армада LED.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин