Светкавични обиколки с Хамилтън и AMG GT R

585 к.с., 700 Нм максимален въртящ момент и един шампион от Формула 1: Люис Хамилтън завъртя с нас една обиколка в екстремния Mercedes-AMG GT R

0407
2016

Търпението е ценно качество. И то ни е много необходимо сега… когато очакваме първия ни тест зад волана на Mercedes-AMG GT R. Засега обаче ще можем да се задоволим само с возене на дясната седалка. Тъжничко, нали? Не и когато контролът на автомобила е поет от… Люис Хамилтън! При такива условия успяваме донякъде да укротим търпението си.

Докато Хамилтън се приготвя, ние имаме малко време насаме с GT R. Това всъщност е не само топверсията на GT, но и нов модел. Никога досега от AMG не са поставяли толкова много техника от моторспорта в хомологиран за обикновените пътища автомобил. Всичко това се вижда още на пръв поглед: радиаторната решетка тип Panamericana идва от GT3-бегачка, също както и регулируемото антикрило на задницата. Между тези два елемента цяла колата е „раздута“. Така тя получава пропорции, които напомнят на Ferrari или Lamborghini.

Но да оставим теорията настрана: Хамилтън вече е тук и бърза да направи своята обиколка. Сяда зад волана, настройва седалката и натиска оцветения в червено стартов бутон. И изведнъж целият ми свят се преобръща! Звукът от ауспуха е божествен – да се чудиш как тази кола е одобрена за обществените пътища! Гръмогласен, надменен и почти циничен – така звучи бруталният V8. Хамилтън веднага изключва ESP с въртящия се превключвател между дюзите на вентилацията, „вкарва“ първа предавка с лостчето зад волана и излиза на пистата. За шампиона електронната асистенция единствено би пречила – зеленият звяр атакува първия завой, извънземният звук е прекъснат единствено от светкавичната смяна на предавката на трансмисията с два съединителя.

Частните автомобили на Хамилтън: Pagani и McLaren

Агресивно спиране – и GT R вече е напряко на трасето. За Люис това е едно от най-лесните упражнения. Докато пилотът се хили, лицето на редактора на дясната седалка започва да пребледнява. Това изглежда забавлява Хамилтън още повече. Споразумяхме се за две обиколки. След тях той пита – „Want one more?“ Риторичен въпрос. Самият ас споделя, че никога не е карал кола, която да е толкова близка до машина от моторспорта. А това е сериозен комплимент – с оглед на факта, че частните коли на Люис са Pagani и McLaren P1. Гениалният пилот е удивен преди всичко от използваните за първи път при Mercedes задни завиващи колела. “GT R прави впечатление на доста по-компактен, отколкото е в действителност.“ Накрая Люис Хамилтън излиза от колата видимо доволен, а редакторът на AUTO BILD – леко разтреперен…

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин