Сбогуване с Audi TT и R8

2505
2019

Audi се подготвя за бъдещето и смята да махне от гамата си моделите TT и R8. Причината: насочването към електрическата мобилност и автономното придвижване

Audi възнамерява да спре производството на спортните автомобили TT и R8. Фирмата трябва да пести, за да може до края на 2023 г. да инвестира близо 14 милиарда евро в електромобили, дигитализиране и автономно шофиране. Това заяви шефът Брам Шот на събранието на акционерите на Audi на 23-ти май 2019 г. в Некарзулм. Част от фокусирането върху същественото ще представлява и отказът, например от моделите Audi TT и спортния автомобил R8. „Ще пресеем портфолиото си“, каза председателят на Управителния съвет. Целта е по-малка комплексност. Една трета от комбинациите „двигател-трансмисия“ вече са зачеркнати. От друга страна пък Шот обяви нов луксозен вариант на флагмана Audi A8.

Продажбите и оборотът на дъщерната фирма на VW са спаднали през 2018 г. и през първото тримесечие на 2019 г. – както и при много други производители. Шот обяви 2019 за „година на преустройство и преход“. До 2025 г. Audi възнамерява да пусне на пазара 10 хибридни и 20 напълно електрически модела. Досега на пазара са пуснати три хибрида (A3, A6 и Q7) и електрическия SUV e-tron. От Инголщадт съобщиха, че скоро ще се появят A6, A7 и A8 като Plug-in-хибриди, Целта на Audi „върха на промяната в премиум-сегмента“.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин