Сауна на колела

Без сауната не можем, казват финландците. Щом тръгнат на път с автомобил, нерядко тя също пътува с тях


6
авг.
2017

Вероятно причината се крие в много краткото и за нашите български разбирания хладно и дъждовно лято. Затоплянето в природата инспирира финландците да провеждат едни от най-необикновените фестивали и конкурси. В списъка от мероприятия може да откриете екстремни и странни събития като например маратон на здравеняците, които тичат и едновременно с това носят на гръб собствените си съпруги, състезание по тласкане на мобилни телефони или първенство по футбол, провеждано в тиня. Вероятно причината се крие в много краткото и за нашите български разбирания хладно и дъждовно лято. Затоплянето в природата инспирира финландците да провеждат едни от най-необикновените фестивали и конкурси. В списъка от мероприятия може да откриете екстремни и странни събития като например маратон на здравеняците, които тичат и едновременно с това носят на гръб собствените си съпруги, състезание по тласкане на мобилни телефони или първенство по футбол, провеждано в тиня.В малката община Теува, недалеч от северното крайбрежие на Финландия, през втория уикенд на август пък по традиция се събират феновете на мобилната сауна.

Сауната е част от скандинавската култура: вече няма проблем да си пътувате с нея

Сауните, желаещи да участват във фестивала, трябва да отговарят на две прости правила: 1. Да са задължително подвижни. 2. Да предлагат поне едно място за любител или любителка на сауната.Входът за фестивала е безплатен. Всички са добре дошли. Плаща се само паркингът за автомобилите (10 лева). Съборът се провежда за първи път през 2006 г. в центъра на Теува, като в необичайната фиеста се включили 18 сауни на колела. Поради бързо растящия интерес сборният пункт е преместен в Парра, където още през 2007 г. се включват 37 сауни. Броят им расте лавинообразно всяка година: актуално може да се видят повече от 50 разнородни мобилни сауни, като посетителите на фестивала са средно около 5000.

Традиционен обичай: След посещение на сауна най-добре е да се охладите в студено и чисто езеро

Ако решите да посетите този уникален скандинавски форум, не забравяйте да си носите големи хавлии и удобни бански. Желателно е да доведете цялото семейство, защото става дума за уникално забавление не само за хора на възраст, разрешаваща им да притежават шофьорска книжка. Незабравима е емоцията и за децата. За посещение на мобилните сауни няма възрастови ограничения. При нормално здравословно състояние сауната е изключително полезна най-вече като средство за укрепване на имунната система.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин