Само Porsche за фризьорки?


21
май
2020

Дали четвъртото поколение на Mazda MX-5 е най-доброто? Какво може роудстърът като употребяван с пробег от над 100 000 км?

Как можете да управлявате красиво по различен начин автомобил, си проличава най-добре в Mazda MX-5. От 2015 г. на пазара е четвъртото поколение на японския роудстър. На пръв поглед агресивно оформеното поколение ND не изразява типичния език на формите на Mx-5, но след сядане в автомобила, всеки фен на MX-5 ще установи само след няколко метра, че японците са останали верни на себе си. Коктейлът от нисък център на тежестта, малка маса, стегната трансмисия и задно задвижване е изключително вкусен – както винаги. От 31 години, когато на пазара се появи първото поколение (NA) на MX-5 . До около 2000 г. моделът бе наричан саркастично „Porsche за фризьорки“, но междувременно се кара и от най-мъжките момчета. Обзалагаме се, че няма как да не слезете с усмивка на лицето след едно кръгче с MX-5 през някоя лятна вечер.

Трансмисията на първата и втората серия са проблемни

При предишните поколения на MX-5 настроението често разваляше ръждата. След пет години е още рано да се каже, дали и поколението ND е засегнато от проблема. Засега изглежда, че японците държат кафявата чума под контрол. Ян Шпийс, познавач на темата MX-5 и собственик на SPS Motorsport в Алтендийц досега не е имал проблемен екземпляр по отношение на ръждата. Тунинг-специалистът и автомобилен състезател казва, че единствените сериозни проблеми при ND идват от първите две серии на трансмисията. „Междувременно сме ремонтирали между 30 и 40 повреди по предавателната кутия“, Смяната трае 5 часа – за да сте сигурни, при покупка на употребявана MX-5 трябва първо да я тествате.

Кривото положение на волана не означава, че е имало катастрофа

Безпроблемен е виещият шум при отнемане на педала на газта, идващ от диференциала. Същото важи и за стоящия накриво волан. При ND това не е признак на последиците от катастрофа.  

Извод на Щефан Новицки: MX-5 се превърна за 31 години в родстър-легенда. Четвъртото поколение на модела е най-доброто според нас. Не само заради това, че покривът се отваря толкова бързо. Най-вече заради това, че почти няма слаби места. Оценка: 4,5 от пет точки.

Още по темата