Само като комби: новият Passat номер 9

3108
2023

Деветото поколение на VW Passat ще се появи с много нова техника, плюс по отношение на мястото и повече комфорт от всякога

Макар и усъвършенстван, новият Passat е базиран на платформата MQB, която сега е с добавката „evo“, тоест следващо ниво. Новият Passat ще се произвежда в Братислава заедно с бъдещата zusammen Skoda Superb – само че единствено като Variant.

Ще има ли общи части на каросерията със Skoda? Да, при вратите и горната част на каросерията, иначе моделът си остава Passat. Джантите са 19-цолови – такива очакваме от един Passat. Да бъде представителен и елегантен, но и земен.

Passat е пораснал на дължина с 14 сантиметра

Размерите се ориентират в посока бизнес клас. Passat вече е дълъг 4,92 метра. Плюс от 14 сантиметра, докато междуосието е пораснало с 5 см до 2,84 метра. Прибавяме и 2 см по-голяма широчина  – моделът от Волфсбург е широк 1,85 метра.

По-голям от Mercedes E-клас

Макар, че комби-задницата на Passat да не изглежда толкова вертикална, по-голямата дължина се отразява на вместимостта на багажника: до 690 литра, или с 40 литра повече в сравнение с досега. При сгънати задни седалки товарният обем достига до 1920 литра. За сравнение; новият Е-клас Т-модел побира максимум 1830 литра. Само така между другото. Забележителен е и коефициентът на аеродинамично съпротивление на Passat – 0,25 (предшественикът: 0,3). 

Най-ново поколение инфотейнмънт-система

Воланът на Passat е мултифункционален с бутони. Освен това има модерни дисплеи за кокпита (10,25 инча) и 12,9-инчов централен. Те са серийни, а на снимката виждате доплащащият се 15-инчов монитор.

App-Connect осъществява връзка с устройва на Apple и Android, а в горната част има конфигурираща се лайстна с бутони за директно избиране.  Има и индивидуализиращ се основен екран с асистент за гласови команди „IDA“. Централната конзола е прегледна и приютява най-необходимото – бутон за стартиране, паркинг-спирачка и поставки. Лостът на автоматичната трансмисия е преместен на кормилната колона и както ID-моделите има позиции D, N и R. Вътрешното пространство предлага щедро място, а плюсът от 5 см при междуосието се усеща по отношение на пространството за краката и коленете. Вътре атмосферата е много приятна, с меки материали – досега едва ли сте седели по-комфортно отзад в Passat.

Два Plug-in-хибрида

По отношение на задвижването Passat ще предлага за голямото комби два нови Plug-in-хибрида с 204 и 272 к.с. системна мощност . И в двете версии двигателят с вътрешно горене е 1.5 TSI – със 150 или 177 к.с. И двата варианта са оборудвани с батерия с капацитет от 19,7 кВтч., която ще позволява електрически пробег от до 100 километра. В комбинация с 45-литровия бензинов резервоар общият пробег ще бъде около 1000 километра.

Ще има и три дизелови моторизации. Двете по-малки (122 и 150 к.с.) ще позволяват на Passat да измине до 1400 километра. Топдизеловият вариант е със 193 к.с. При бензиновите версии на разположение са  1.5 eTSI мек хибрид (150 к.с.) и разполагащ с 265 к.с. 2.0 TSI с дойно задвижване. Всички двигатели са комбинирани с автоматични трансмисии с два съединителя.

В Германия базовата цена на Passat ще бъде 80 000 лв. Всичко в новия Passat надминава старото поколение – място, нова техника, по-добро оборудване и комфортни екстри. Този Passat е чудесна алтернатива на SUV!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин