Само електромобили в централните части на Берлин след 2030

0302
2023

Ако сенаторът по въпросите на околната среда и мобилността и федерален министър на Берлин Бетина Яраш постигне своето, стотици хиляди шофьори в германската столица няма да имат право да използват личните си МПС-та в центъра на града след 2030 г. – от този момент нататък там ще бъдат допускани единствено електромобили и камиони.

Това става ясно от изказване на Яраш пред RBB. По думите й забраната на бензиновите и дизеловите двигатели ще бъде основна опорна точка в предизборната кампания на политика от партията на Зелените. Тя иска най-късно до 2030 г. в центъра на Берлин да бъдат допускани само електрически автомобили. Яраш не разкрива точно кои зони от столицата ще бъдат забранени за автомобили на двигатели с вътрешно горене в бъдеще.

Относно планираната рестрикция Яраш коментира пред Berliner Zeitung, че „хората следва да знаят това, преди да купят следващия си автомобил. Защитата на климата е централен приоритет за бъдещ Сенат с участието на Зелените“. Следващите избори за народни представители от Берлин са насрочени за 12 февруари и в тях Яраш е сочена за един от водещите кандидати.

През 2022 г. само 17 000 от общо 1,24 милиона автомобила в Берлин са били електрически

Колко автомобила ще бъдат засегнати от плана на Яраш, разбира се, не може да се каже седем години преди очакваната забрана. Според Федералната статистическа служба в Берлин към началото на 2022 г. са били регистрирани по-малко от 17 000 електромобила. Техният брой обаче би следвало да се вдигне рязко до 2030 г. – тъй като към момента моделите на ток съставляват 15 процента от регистрациите на нови автомобили и техният дял продължава да се увеличава. Въпреки това можем да предположи, че през 2030 г. по-голямата част от автомобилите в германската столица няма да бъдат електрически – според Statista през март 2022 г. в Берлин са били регистрирани 1,24 милиона автомобила. Така повечето жители на Берлин, които няма да могат да си позволят електрически автомобил през следващите седем години, ще могат да стигат до центъра на града само с велосипед или с обществен транспорт.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин