Сайнц става лидер в „Дакар“

Матадора поема водачеството след победа в скъсен етап

1301
2016

Карлос Сайнц се придвижи до първата позиция на рали „Дакар“ след победа в скъсения девети етап около Белен. До момента това е осмото изпитание, в което машинa Peugeot дава най-добро време – единствено в осмия етап вчера пилотът на Mini Насер ал Атия успя да наруши хегемонията на „лъвчетата. Катарският състезател водеше с 10 сек на първата часова контрола, преди да спука две гуми и тогава най-близкият му конкурент се оказа Toyota-та на Лерой Полтер – а не който и да било от френските автомобили.

Всъщност в началото най-добре от Peugeot се представяше Сирил Депре (5-о място), пред Себастиан Льоб и Стефан Петерханзел, но зад Mini-тата на Мико Хирвонен и Орландо Теранова, докато Сайнц се движеше едва десети.

Maтадора обаче успя да навакса и водеше с 10 сек следобеда, преди етапът да бъде спрян заради изключително високите температури. Втори и трети за деня останаха Ерик Ван Лоон и Мико Хирвонен (и двамата с Mini). Петерханзел изостана с 9 мин от Сайнц заради спукани гуми и засядане в пясъка. Възможно е обаче Петерханзел да бъде наказан заради нерегламентирано зареждане с гориво след жалба от Mini.

Aл Атия остава трети във временното класиране, на 14 мин и 38 сек зад Сайнц и на 20 сек пред Хирвонен. Ден след като се преобърна и драстично намали шансовете си за победа, Себастиан Льоб прекара още един изпълнен с проблеми следобед. Французинът четири пъти заседна в дюните и трябваше да сменя полуоска в отсечката – и така се смъкна до незавидната 13-а позиция.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин