Сайнц повежда в рали „Дакар“, Петерханзел катастрофира


14
ян.
2018

След почивния ден в Ла Пас, екипажите поеха по пътя на едно от най-големите предизвикателства в цялото рали Дакар: първата 425-километрова част на маратонския етап, без възможност за получаване на сервизна помощ в продължение на два дни. Бившият победител в надпреварата Карлос Сайнц сега е начело на общото класиране с повече от час, след като съотборникът му Стефан Петерханзел се натъкна на проблеми, изоставайки до третото място в общото класиране. Всички екипажи на PEUGEOT продължават утре, като сами нанесоха всички необходими поправки и обслужване на автомобилите през нощта в бивака Uyuni.

Карлос Сайнц и Лукас Круз постигнаха своята втора етапна победа за Peugeot за тази година, като се изкачиха до лидерската позиция в общото класиране: нещо, което постигнаха три от четирите екипажа на Peugeot от началото на ралито. Испанското дуо нямаше никакви проблеми, като успя да финишира етапа с преднина от 12 минути и повече с 1 час 11 минути и 29 секунди. Втори и трети в етапа останаха двама пилоти на Toyota – Жиниел Де Вилиер (4-ти в генералното) и Насър Ал Атия (2-ри в генералното). Ето какво каза Петерханзел за инцидента си:

“Излязох малко от следите, не съм сигурен защо, и изобщо не видях скалата: само почувствах удара. Тя разруши цялата задна част на колата: окачването, трансмисията, всичко. Все още имаме много работа за вършене тази вечер: колата не е същата, каквато беше. Взехме някои части от автомобила на Сирил и го оставихме там; около 1 час и 50 минути я ремонтирахме. Не бяхме претърпели физически увреждания и се чувстваме добре, само психиката ни беше наранена. Но аз продължавам да се усмихвам; моята кариера не е застрашена в момента ”.

За Стефан Петерханзел и Жан-Пол Котре, проблемът започна по време на маневра за изпреварване на мотоциклетист на километър 186. Те не успяха да видят скала в прахта, счупвайки своето окачване, което ги принуди да спрат. С помощта на Сирил Депре / Давид Кастера, те успяха да потеглят отново около час и 45 минути по-късно. Те все още са в челната тройка въпреки сериозното закъснение: само на 9 минути от второто място.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >