Рядко AMG-Cabrio за 650 000 лева


9
авг.
2019В началото на второто хилядолетие Mercedes доминираше в Германския шампионат за туристически автомобили с CLK DTM, като през сезон 2003 спечели 9 от 10 състезания. За да изрази почит към „абонирания“ за победата, AMG пусна шосейна версия на състезателния CLK, лимитирана до 200 екземпляра, 100 купе и 100 – кабриолет. И двата варианта бяха задвижвани от 5,5-литровия V8 с компресор на Mercedes SL 55 AMG. С електронно ограничена на 300 км/ч максимална скорост откритият Benz е един от най-бързите кабриолети с четири места в историята. Благодарение на 582 к.с. и 800 Нм зверски мощният CLK с тегло 1,7 т ускорява само за 4 сек от 0 до 100 км/ч. Ексклузивната версия беше разпродадена малко след старта на продажбите, а днес екземплярите от модификацията са изключително търсени. В момента един от тях, в много добро състояние, се продава. Компанията Mechatronik със седалище в Щутгарт предлага на своите клиенти автомобил, който изглежда на 100% като нов. Регистрираният за първи път през 2006 спортен Mercedes е с пробег едва 4970 км.

Най-мощният CLK на практика е състезателна машина с хомологация за движение по обществените пътища – и не се стреми да го крие. За невероятния потенциал на машината свидетелстват раздутите калници, както и 19-цоловите джанти отпред и 20-цоловите отзад, които привличат внимание, да не говорим за карбоновото антикрило. Благодарение и на звука на V8-агрегата този Benz няма как да остане незабелязан.

Интериорът също е проектиран с идеята за асоциации с моторспорта: тук откриваме седалки тип „корита“, скосен отдолу волан и бели циферблати на арматурното табло. За засилване на „рейсинг“ усещането се грижат и „перата“ за смяна на предавките от волана, посредством които водачът много бързо „изрежда“ петте степени на трансмиисята. При старта на продажбите Mercedes продава автомобила за 277 820 евро, а 13 години по-късно от Mechatronik искат за машината в състояние като от шоурума впечатляващите 324 900 евро! На практика офертата е без аналог на пазара.Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >