Ръст в кражбите на катализатори: как да се защитим?

2308
2021

За четвърта поредна година броят на откраднатите катализатори в Германия продължава да расте, разкрива ADAC. И докато за цялата 2020 са отчетени 420 случая на подобни кражби, само досега броят на противозаконно отнетите катализатори за Германия е 428. При това тази статистика включва само обявените пред полицията кражби – а много хора изобщо не се обръщат към органите на реда. Катализаторите са атрактивни за крадците поради използваните в тях ценни метали. Един от тях е родий – като за последните три години неговата стойност се е вдигнала няколко пъти – до над 500 евро на грам.

Най-дръзките крадци взимат между 100 и 600 евро на катализатор – а ако става въпрос за конкретен модел, дори и повече. А загубите са собствениците са големи – така например катализаторът на Toyota Prius струва 2257 евро, а цялата операция по смяната му заедно с допълнителните части достига 2960 евро (в Германия). Дори и кражбата да бъде призната от застраховката, обикновено германците трябва да платят и самоучастие в размер на около 300 евро, а заради дългото чакане на частта се налага те да седят до един месец без кола.

Как да се защитим от кражба?

Наред с познатите съвети – да паркираме на добре видими и осветени през нощта места, има и други възможности да се предпазите от кражбата – или поне от нейните финансови последствия. При стари автомобили с по-ниска стойност си заслужава да боядисате катализатора отдолу в очебиен цвят – например неоново жълто. Така на крадците ще се наложи да отстранят цвета преди продажба, заради което кражбата не би си заслужавала. Възможно е и монтирането на допълнителна защита за катализатора.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин