Новини » Ръсел: колата за сигурност на Aston Martin е прекалено бавна

Ръсел: колата за сигурност на Aston Martin е прекалено бавна

1204
2022

Във Формула 1 един Mercedes-AMG и един Aston Martin Vantage се редуват като коли за сигурност. След Гран При на Австралия бяха отправени критики към Vantage.

За Aston Martin Гран При на Австралия 2022 бе уикенд, който трябва да бъде забравен възможно най-бързо: повреда на двигателя на Себастиан Фетел по време първата свободна тренировка, катастрофа на германеца в събота предиобед, комичен сблъсък на неговия колега Ланс Щрол с Николас Латифи (Williams) в квалификациите, контакт със стената на Фетел по време на състезанието. Накрая Щрол финишира дванадесети.

На всичкото отгоре британската традиционна марка бе критикувана заради малкото обиколки, в които най-отпред се движеше един зелен автомобил: във фазата на колата за сигурност.

През уикенда в Мелбърн кола за сигурност отново бе Aston Martin – специален вариант на Aston Martin Vantage, чийто 4,0-литров V8-турбодвигател разполага с 510 к.с. при 6000 об/мин.

За пилотите от Формула 1 това бе всичко друго, но не и удоволствие. Причината: Бернд Майлендер се движеше прекалено бавно за вкуса на звездите. Пилотът на Red Bull Макс Верстапен се оплака по време на състезанието за бавното каране на колата за сигурност.

Победителят Шарл Льоклер бе попитан по-късно по време на пресконференцията, дали и той се е чувствал принудително спиран, тъй като при бавно движение гумите се охлаждат. „Аз също тъкмо исках да кажа нещо по въпроса по радиото, когато видях как автомобилът за сигурност дрифтеше в завоите. Стана ми ясно, че той кара на границите си.“

В този момент настъпи часът на новия рекламен посланик на Mercedes AMG – Джордж Ръсел. Класиралият се на трето място заяви ентусиазирано: „Трябва винаги да залагаме на Mercedes AMG като кола за сигурност. Той изминава една обиколка с пет секунди по-бързо, тогава няма да имаме подобни проблеми.“

Освен Aston Martin като автомобил за сигурност се използва и Mercedes AMG GT Black Series. Със 730 к.с. (4-литров V8-битурбо мотор) и максимална скорост от 325 км/ч той е най-мощният и най-бърз автомобил за сигурност за всички времена. Естествено Aston Martin не може да се мери с него.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ