Руският електромобил е на прага на пазарния си старт


24
ное.
2019

Все още електромобилите се срещат рядко в Русия, но има изгледи нещата скоро да се променят. Още от началото на 2020 г. ще започне серийното производство на първия електромобил. „Zetta“ ще бъде не само евтин, а и ще притежава голям пробег.

Русия възнамерява да навлезе през следващата година на пазара за електромобили. Производството на „Zetta“ ще стартира в първото тримесечие на 2020 г.

Това ще бъде първият руски сериен електромобил. Оборудваният с три врати електромобил ще развива максимална скорост до 120 км/ч и с едно зареждане ще може да изминава до 560 километра. Цената на модела ще е около 12 500 лв. Така Zetta ще бъде най-евтиният електромобил на света. Twizy на Renault струва 10 000 лв., но не е автомобил, а Quad.

Според руски медии 99 процента от частите на автомобила са руско производство, като единствено батериите са внос от Китай. Производството ще се осъществява в Толиати. Първоначално продажбите на руския електромобил трябваше да стартират през декември 2019 г. Очакванията са в началото в Русия да бъдат продавани по 15 000 електромобила годишно. След няколко години ще започне и износът на Zetta в други държави.

Досега в Русия електромобилите са малко на брой – няколко хиляди според медиите. Според оценката на експертите и през следващите години броят на колите с електрическо задвижване ще се запази малък. Това се дължи на лошата инфраструктура от станции за зареждане.

Още по темата

Card image cap
След тези клипове ще забравите за смартфона, докато шофирате

20
дек.
2017

Да вървиш и пишеш от смартфона. Става... Но защо и да не караш, докато чатиш? Нов клип, заснет в Южна Африка, демонстрира колко опасно е това

Card image cap
Идва първото хибридно MINI

13
юли
2016

След изпълненията с три и пет врати, кабриолета и Clubman през 2017 г. MINI ще пусне и новата генерация на Countryman

Card image cap

В последния брой:

Архив >