Руският електромобил е на прага на пазарния си старт

2411
2019

Все още електромобилите се срещат рядко в Русия, но има изгледи нещата скоро да се променят. Още от началото на 2020 г. ще започне серийното производство на първия електромобил. „Zetta“ ще бъде не само евтин, а и ще притежава голям пробег.

Русия възнамерява да навлезе през следващата година на пазара за електромобили. Производството на „Zetta“ ще стартира в първото тримесечие на 2020 г.

Това ще бъде първият руски сериен електромобил. Оборудваният с три врати електромобил ще развива максимална скорост до 120 км/ч и с едно зареждане ще може да изминава до 560 километра. Цената на модела ще е около 12 500 лв. Така Zetta ще бъде най-евтиният електромобил на света. Twizy на Renault струва 10 000 лв., но не е автомобил, а Quad.

Според руски медии 99 процента от частите на автомобила са руско производство, като единствено батериите са внос от Китай. Производството ще се осъществява в Толиати. Първоначално продажбите на руския електромобил трябваше да стартират през декември 2019 г. Очакванията са в началото в Русия да бъдат продавани по 15 000 електромобила годишно. След няколко години ще започне и износът на Zetta в други държави.

Досега в Русия електромобилите са малко на брой – няколко хиляди според медиите. Според оценката на експертите и през следващите години броят на колите с електрическо задвижване ще се запази малък. Това се дължи на лошата инфраструктура от станции за зареждане.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин