Румънци триумфираха в офроуд екшъна из Средна гора

2907
2016

Румънският екипаж Анди Висойо – Костин Фантана е големият победител в международната офроуд надпревара RFC Balkans 2016. Състезанието, което е част от глобалните серии под шапката на легендарното Rainforest Challenge – Малайзия, се проведе в околностите на Копривщица, като участниците се справиха с неумолимо тежки трасета из Средна гора.

Победителите в клас „състезателен” получиха и голямата награда – безплатно участие в малайзийското състезание майка през декември, което тази година отбелязва и своята 20-та годишнина. Подгласници на шампионите от Румъния станаха българските екипажи Ивайло Павлов – Стефан Банков и Николай Асов – Стоян Францов.

За да стигнат до победата, Висойо и Фантана, както и всички други екипажи в екстремния състезателен клас, трябваше да се преборят с десетки състезателни етапи, на пръв поглед невъзможни за преодоляване. Кулминационният момент бе нощният етап, наречен „Зоната на здрача”, в който изключително тежките трасета трябваше да се преодолеят в рамките на 5 часа, при това – в непрогледен мрак.

Интересното е, че румънският екипаж получи техническа повреда в последния ден на RFC Balkans 2016, но въпреки това успя да удържи лидерството. Това е втора победа за навигатора Костин Фантана, който бе част и от екипажа, победил в дебютното издание на тежката офроуд надпревара миналата година.

В клас „адвенчър спорт”, който предложи малко по-леки трасета, но не по-малко оспорвана борба, победата грабнаха Мартин Кисов и Павел Радев, следвани от Владимир Шопов – Ивайло Георгиев и Любомир Ангелов – Мария Иванова.

Специалната награда за отборен дух взе екипажът Кирил Цветанов – Николай Николов, заради една доста интересна история. Кирил бе дошъл като асистенция на друг отбор, а Николай бе част от съдийския екипа на надпреварата. Причината да не стартират като състезатели бе липсата на финанси, но благодарение на светкавична акция сред офроуд обществото бе събрана сума, която позволи на тандема да стартира в екстремния клас.

Специална награда – професионална тръбна рама за подготовка на състезателен оф-роуд прототип, получиха най-младите участници в RFC Balkans 2016 Радостин Димитров и Георги Христов.

Специални гости на българското състезание имаше от грузинската офроуд федерация, която тази есен също ще организира състезание от глобалните RFC серии.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин