Розберг: чувствам облекчение

Розберг успя: в Абу Даби германецът сложи за първи път короната на световен шампион във Формула 1


27
ное.
2016

След драматичен финал в Абу Даби Нико Розберг успя да спечели първата шампионската титла в кариерата си на пилот от Формула 1. Още на подиума Розберг се разплака, щом видя жена си Вивиан и дъщеричката си Алая. След това Нико метна върху раменете си германското знаме и скочи при механиците за обща снимка с целия отбор, за която дойде и неговият опонент Хамилтън. Всички го вдигнаха на ръце и го обсипаха с розови листенца. Вижте какво каза новият световен шампион за AUTO BILD:

Г-н Розберг, поздравления, вие станахте шампион във Формула !

Нико Розберг: Не мога да го опиша с думи! Моя детска мечта се сбъдна. Станах шампион днес в много трудни условия и в края на най-дългия сезон в историята – в борба с Люис, който е невероятен конкурент и един от най-добрите на всички времена. Благодаря на всички, които ме подкрепиха днес – както от дивана пред телевизора у дома, така и от трибуните на пистата. За мен моментът наистина е много специален. Благодаря и на всички в Mercedes, това е моето състезателно семейство още от 2010 г., когато се вписах в него. Изминах наистина дълъг път.

Особено след като вашият съотборник направи работата ви още по-трудна днес, след като нарочно се движеше с по-ниска скорост. Той каза, че имал правото да контролира темпото като водач…

Това беше малко прекалено. Човек обаче със сигурност може да разбере вижданията на отбора и тези на Люис. Въпреки това трябва да го поздравя. Той имаше силен сезон и винаги ми беше много трудно да го победя. Това се видя и днес. Люис винаги дава всичко от себе си. Затова е трикратен шампион. Имам чувството, че цял живот съм се борил с него и той всеки път е успявал да ми отмъкне титлата под носа. Но не и сега. Сега аз успях да я спечеля!

Хамилтън затрудни максимално съотборника си.

Хамилтън затрудни максимално съотборника си.

Много тежко ли беше състезанието с цялото това напрежение?

Беше невероятно трудно и страшно напрегнато. Първо с Макс, когато от отбора ми казаха, че ситуацията с него ще бъде от ключова важност за титлата – представете си, от всички пилоти, точно с него! А после и Люис се опита да ме забави. В интерес на истината, получи му се добре – защото в първия сектор ускори темпото и излезе пред мен точно преди зоната за изпреварване. А в остатъка от обиколката продължаваше да ме забавя. Това дада възможност на пилотите зад мен да ни доближат – и най-вече на Фетел, който беше със „свежи“ гуми. Определено състезанието не беше сред най-приятните.

Кое чувство надделява в момента?

На първо място чувствам облекчение – че всичко мина. Тепърва очаквам да отпразнувам истински спечелването на титлата.

Вашите родители също са тук, те специално се бяха скрили в Дубай и „изпълзяха“ специално за партито…

Прекрасно е, че са тук сега. Вече видях майка си, но баща си още не. Надявам се, че е добре. Често да си призная, доста се притеснявах, защото състезанието можеше да бъде и още по-напрегнато. Сега вече съм горд, че има двама световни шампиони, носещи фамилията Розберг! (смее се)

Затишие след бурята: Розберг се наслаждава на триумфа си.

Затишие след бурята: Розберг се наслаждава на триумфа си.

Да се върнем към състезанието: какво ви мина през главата през последните обиколки?

Не мога да опиша напрежението. Чувството беше ужасно: имах два болида зад себе си и се борех за шампионската титла. Нямах право на грешки, иначе с битката беше свършено.

Не можехте ли да атакувате Хамилтън – или обратно, да пропуснете Фетел, все пак и третото място ви беше достатъчно?

Нямах шансове да атакувам, въпреки че се опитах. Люис впрегна всичките си сили. Нямах абсолютно никакъв шанс да го изпреваря. А да пропусна Фетел също не беше вариант – защото зад него беше лудият Макс…

Първият дуел в Верстапен в състезанието беше решен във ваша полза. Това не беше ли едно от най-добрите изпреварвания в кариерата ви?

Със сигурност, беше много готино. Признавам, беше агресивно – но за щастие не се сблъскахме и успях да мина напред. Почувствах се по начин, по който никога не се бях чувствал досега в болида.

Как успяхте да останете толкова готин в болида и изобщо през целия уикенд? Успяхте ли изобщо да спите в нощта преди състезанието?

Да, за няколко часа. Но като цяло не разкрих много какво ми беше вътре, трябваше да се пазя. Най-важното беше да запазя концентрация и да действам последователно. Уикендът беше много труден, но сега вече мога само да се наслаждавам на титлата си.

Една година след загубата на титлата в GP на САЩ и почти легендарното мятане на шапката обратно към Хамилтън мислехте ли си, че отново можете да „изпуснете руля“?

Остин беше повратен момент. Не само хвърлянето на шапките, целият уикенд беше много труден. Тогава прекарах два дни, за да обмислям грешките си. И накрая стигнах до извода, че не искам да преживявам отново подобно нещо. И именно това в голяма степен спомогна за успеха ми тази година.

Как ще промени успехът живота ви?

Още не мога да отговоря на този въпрос. Смятам, че следващите дни ще бъдат много специални за мен. А нощта ще бъде направо умопомрачаваща…

Ще се промени ли вашият стартов номер за 2017 – т.е. ще вземете ли 1, който е запазен по традиция за шампиона?

Още не знам. Ще видим. Като за начало ще се позабавлявам здраво, пък после ще му мислим!

Механиците носят шампионa на рамене.

Механиците носят шампионa на рамене.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин