Розберг се завръща във F1 като пилот на Ferrari?

Спортният шеф на Mercedes Тото Волф вярва, че още през 2018 г. Нико Розберг отново ще кара във Формула 1! Робърт Кубица също мисли за подоновяване на кариерата си

1206
2017

Това би било истинска сензация? Дали Нико Розберг още през 2018 г. ще се завърне във Формула 1 и то като пилот точно на основния конкурент на Mercedes Ferrari? Бившият шеф на германеца Тото Волф изобщо не изключва подобен развой на събитията. „Ще ви кажа само едно: няма да бъда изненадан, ако след една година той промени мнението си и премине във Ferrari или някъде другаде”, каза Волф по време на Гран При на Канада, гледайки към „пенсионирания” Розберг. „Нико е едва на 31. Ако има късмет, ще живее още 70”, смее се Волф.

Австриецът вярва, че завръщането на Розберг щяло да бъде краткосрочно решение и че в момента на германеца вече му липсвала кралската класа. „Смятам, че когато взе решението (бел. ред. – да се оттегли), му беше дошло до гуша, така беше по-просто”, коментира Волф действията на Розберг пет дена след GP на Aбу Даби. „Това беше стресова година за най-успешния пилот в F1 и в този момент той беше изтощен. Поне на мен така ми изглеждаше.”

Кубица е радостен след тестовете.

„Отново имам енергия”, потвърди Розберг, когато за последно посети GP на Монако като зрител. Тогава пилотът обаче отхвърли слуховете за евентуалното си завръщане! „Не, наистина прекратих с това. Аз съм щастлив и горд с кариерата, резултатите и успехите, които имах. Те ме изпълват истински. Всичко сега обаче е в миналото и аз се заемам с нови неща” – така Розберг отговори на въпрос за евентуално завръщане във Формула 1.

Интересно, че миналогодишният шампион не би се съгласил да участва дори и като заместващ пилот (както стана с Дженсън Бътън при отсъствието на Фернандо Алонсо). „Не съм разсъждавал на това, но вероятно ще откажа”, така Розберг отвърна на питането дали в случай на спешност би подкрепил отбора на Mercedes, който германецът все още определя като своето „състезателно семейство”, на мястото на Люис Хамилтън или Валтери Ботас. Други серии – например Формула Е, също не представлявали интерес за Розберг.

В последните дни много се говори и за евентуалното завръщане на още една звезда от Формула 1 – Роберт Кубица. Полякът, чиято кариера беше прекратена след инцидент на рали в Италия през 2011 г., миналата седмица направи във Валенсия 115 тестови обиколки с Lotus-Renault E20 от 2012 г. „Да знам, че още мога да карам болид от F1 и да бъда бърз, е нещо, което ме прави много щастлив и горд”, каза Кубица. „Аз ще продължа да работя и се надявам един ден да получа шанса да се завърна”, обяви пилотът. За съжаление при неговата възраст – 32 години, комбинирана с 6-годишна пауза, шансовете за това не са големи. От Renault вече съобщиха, че в бъдеще биха осигурили на Кубица възможността за тестове, но ставало въпрос за нерегулярни изяви.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин