Розберг: Днес си оставихме време

Със 16-ата си победа в кариерата Нико Розберг е най-добрият „нешампион“ във Формула 1 на всички времена. Вижте какво каза германецът след състезанието в Бахрейн, което спечели

0404
2016

Г-н Розберг, с вашата 16-а победа вие се изравнявате по успехи с легендарния сър Стърлинг Мос. Никога в историята на Формула 1 не е имало пилот с повече победи, който не е печелил шампионска титла. Досега и нито един пилот не е печелил пет поредни състезания без да стане шампион един ден. Какво означава всичко това за вашите амбиции да станете първенец на планетата?

Никo Розберг: Все още нищо! В момента се радвам само на това, че имахме толкова приятен уикенд – от начало до край. Единствено това е важно сега. Естествено, по отношение на точките е супер, че съм събрал толкова много в този ранен стадий. Но все пак са минали само 2 от общо 21 състезания и пред мен има един много дълъг сезон. Затова трябва да останем спокойни и да не мислим за голямата картина, а за всеки отделен старт. Важен е единствено моментът. А той е хубав, защото имаме добър автомобил.

За разлика от Мелбърн, днес стартът беше значително по-добър…

Да, именно това беше ключът към успеха. Работихме в тази област и в моя случай успяхме. Потеглих много добре, въпреки че бях от мръсната страна на трасето. След това влязох внимателно в първия завой, може би, дори малко бавно… след това погледнах в огледалото. И видях, че отзад беше пълно с коли! (смее се)

Разбрахте ли веднага какво се случи с колегата ви Люис Хамилтън на първия завой?

В известна степен… от тима ми докладваха кой къде е след старта. Жалко беше за отобра, а аз щях да се радвам на битката с Люис – която фактически не се състоя. Наложи ми се обаче да се концентрирам върху себе си и колата, за да спечеля победата.

Затова ли към края на състезанието поискахте вашият рейс-инженер да не ви повтаря постоянно разликата с пилотите зад вас?

Да, в този момент просто не исках да се занимавам с радиото. Не е толкова просто да останеш фокусиран, когато върху теб има сериозно напрежение.

Жалко. Зрителите със сигурност се радваха да слушат комуникацията между Вас и тима…

Да, всеки от нас обаче иска по-малко радиокомуникация и не иска да се чувства управляван като кукла на конци. И това най-накрая стана – когато няма заповеди по радиото, е по-добре. А сега отново го искате! Трябва да решите какво точно желате… (смее се)

Като стана дума за комуникация: знаете ли вече какво се обърка при второто ви спиране в бокса. То беше доста дълго.

Днес целта ни беше да направим всичко колкото се може по-сигурно: при стратегията, спиранията в бокса и т.н. Затова не се спряхме на най-бързия вариант, а на най-сигурния – затова и си оставихме малко повече време във втория питстоп.

Оставяне на време, по-малко напрежение… не започва ли това да прилича на ден, прекаран в офиса пред бюрото?

Не, изисква се много внимание от наша страна. Във Ferrari още са силни. А това означава, че и ние трябва да се подобряваме още.

Какви са Вашите изводи след днешния ден и петата Ви поредна победа?

След този и ден и голямата си победа съм много, много щастлив. Целият уикенд беше прекрасен – с невероятно състезание на невероятно трасе. Всичко вървеше перфектно. Но дали е било третата или петата ми поредна победа… изобщо не мисля за това. Съжалявам, но в тази фаза на сезона за мен това няма значение.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин