Розберг в капана на Хамилтън

В борбата за шампионската титла догодина Нико Розберг отново ще се изправи срещу Люис Хамилтън. Ако германецът се окаже особено старателен в това начинание, нищо чудно да си търси нов работодател

1412
2015

Предупреждението на Волф – коментар на Фредерик Хакбарт

„При нужда може единият пилот да бъде отстранен и по този начин успешният тандем да бъде заличен“, предупреди Тото Волф и двамата си асове по време на церемонията по случай края на сезона в Щутгарт. Засега това изглежда немислимо – с 12 двойни победи Хамилтън и Розберг постигнаха рекорден за един отбор резултат през сезон 2015. В екипа обаче са наясно, че добрите класирания не се дължат само и единствено на умелите пилоти, но и на добрата техника. Подобни постижения биха могли да бъдат гарантирани и от други пилоти – а благодарение на суперболида си Mercedes не може да се откаже от „кандидати за волана“. Затова и Хамилтън, и Розберг трябва да внимават – особено германецът, който в момента играе ролята на догонващ.

Не е ясно колко дълго Тото Волф (вторият отляво) ще задържи победния тандем

Не е ясно колко дълго Тото Волф (вторият отляво) ще задържи победния тандем

На Нико не му е леко – неговият съперник успява да се наложи както на трасето, така и извън него, където думите му са по-остри и по-хапливи. Проблемът на вицешампиона е, че той е в капан – и Хамилтън отлично знае това. Когато човек се замисли над думите на Волф и си представи сценарий, в който Mercedes се разделя от един от двамата си настоящи пилоти, бързо ще открие, че е почти немислимо този някой да бъде Хамилтън. Дали Mercedes би разкарал настоящия си световен шампион? Пилотът, който в последните две години в спортно отношение е доминирал? Хамилтън има договор до 2018 г. и като шампион заслужава малко повече подкрепа от Розберг. Замислете се само какво би струвала една евентуална раздяла на Mercedes…

При всички положения стойността на Хамилтън като рекламно лице за Щутгарт е огромна. Дори Бърни Екълстоун похвали британеца като „най-добрия шампион, който някога сме имали“ – защото 30-годишният джетсетър привлича вниманието на високата обществена класа – но не само към себе си, а и към Mercedes. Волф определя Хамилтън като „рокзвезда“. А рокзвездите си имат маниери. Именно това наблюдавахме през последния сезон. С титла зад гърба си Хамилтън не се стараше особено много по трасетата – накрая Розберг доминираше и в последните три състезания успя да се наложи над британския си колега, който предпочете да използва времето си, за да вдига шум около себе си. Настройките на колата му били променени за Сингапур и това му коствало ценни секунди, оплакваше се още „топлият“ шампион. Така със скандали той реализира стратегията, благодарение на която задържа обществения интерес.

В Мексико Хамилтън просто искаше да направи един питстоп по-малко от Розберг – но не му беше позволено. Изненадващо, в Абу Даби Хамилтън имаше възможност да изпробва алтернативната си стратегия, която не се оказа успешна. Изказванията на Волф обаче показват, че най-новите „пожари“ около двамата пилоти оставят своята следа върху тима. Въпросът обаче е докога Волф ще приема може би най-известната детска градина в света? Реакциите му поставят най-вече Розберг под напрежение. За да победи Хамилтън през 2016 г., той трябва да се бори на всички фронтове – и най-вече: на менталния. В средата на 2014 г. това му се отдаде доста добре – и както се видя, под напрежение Хамилтън започна да прави грешки, с което доказа, че не е имунизиран срещу психоатаки. Само че Розберг е този, който трябва да атакува. Именно тези атаки и тяхното потенциално негативно въздействие върху атмосферата в тима Mercedes иска да предотврати.

Mercedes подготвя новата си звезда: Паскал Верлейн (вляво) и Хамилтън се разбират добре

Mercedes подготвя новата си звезда: Паскал Верлейн (вляво) и Хамилтън се разбират добре

Eто защо когато опонентът на Хамилтън се доближи прекалено много, Хамилтън има полезен ход за действие: да започне да върши глупости, да се отдръпне и да влоши нещата, доколкото е възможно – като именно по този начин ще заздрави още повече лидерската си позиция. За Розберг подобно развитие на ситуацията би било много опасно. Ако германецът не постигне целта си, последствията могат да бъдат пагубни – най-малкото защото в лицето на Паскал Верлайн вече има негов готов заместник. В момента Mercedes се опитва да лансира звездата от DTM в Manor, където тя трябва да се учи и да се подготвя за бъдещия си професионален път – вероятно като следващия Хамилтън?

С подкрепата за Верлайн тимът вече подготвя бъдещето си – с ясното съзнание, че то ще дойде по-рано от очакваното. За Розберг това означава, че през 2016 г. той получава може би последен шанс да спечели титлата с Mercedes. През 2017 г. във Формула 1 отново ще има промени на правилата. Дали доминацията на сребърните стрели ще бъде запазена е точно толкова неясно, колкото и коя ще бъде двойката пилоти в кокпитите. Дали на Волф няма да му писне от напрежението между двете „петлета“? Дали изобщо договорът на Розберг ще бъде удължен? Mercedes винаги ще остане по-близък като отбор за Хамилтън. За британеца отиването във Ferrari по-скоро не е атрактивно – в Маранело сега „властва“ Фетел. Надали Хамилтън ще се захване с ново предизвикателство точно в Скудерията.

През следващия сезон Розберг трябва много да внимава с Хамилтън

През следващия сезон Розберг трябва много да внимава с Хамилтън

А Розберг? Неговата опция би била Renault. С поглъщането на Lotus французите се връщат като заводски отбор в F1, но за момента нямат силен пилот. Естествено, много вероятно е този пилот да стане Фернандо Алонсо, който има две световни титли с Renault и в момента не дърпа напред в отбора на Honda. Розберг също има минало, свързано с Renault – с двигател от тази марка той спечели титлата си в GP2 през 2005 г. Във Франция израсналият в Монако Розберг, който говори перфектен френски, е оценяван много високо. Това сподели в интервю пред германския вестник BILD Ален Прост. Според Професора финалът на сезона за Розберг бил „нетипичен“, а начинът, по който „скрил“ загубата на титлата – „впечатляващ“. Прост от години работи като консултант за Renault по въпросите на моторните спортове. На въпроса дали идването на Розберг от Mercedes би било правилно, старият ас отговори – „Още не…“.  Но може би съвсем скоро този момент ще дойде…

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин