Роботи вместо пилоти

През 2017 г. трябва да бъде проведено първото състезание от електрическите серии Roborace. Сега вече отборите имат възможност да правят тестове с изпитателния болид DevBot

2708
2016

Пилотски умения, бързина на реакциите – тези неща нямат значение, когато състезателните машини се движат по трасето напълно автономно. Значение в бъдеще ще има единствено кой следва по-добрите алгоритми на старта. Пилот, уреди, педали? Всичко това става ненужно. Може и да звучи странно, но от 2017 г. ще се превърне в реалност. Тогава с надпревари по целия свят трябва да бъде дадено началото на автономните серии Roborace. Планирани са състезания в Буенос Айрес, Мексико, Берлин, Москва, Пекин и Малайзия. Автомобилът за целта е проектиран от Даниел Зимон. Място за шофьор няма, а задвижването ще бъде изцяло електрическо.

С тестовия DevBot отборите могат да се "учат" от болида.

С тестовия DevBot отборите могат да се „учат“ от болида.

Изглежда, в новия тип надпревара ще се включат много отбори. Те вече могат да правят изпитания с тестовия автомобил DevBot. За разлика от Roboracer, който ще се движи изцяло без човек на борда, тук има купол с място за водач (или по-скоро – навигатор). Той обаче по никакъв начин няма да се намесва в управлението, а ще се „учи” от колата – за да разполага с по-добри алгоритми на старта.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин