Роботизирани задни части тестват седалките на Ford

0402
2019

Ако ви се налага да се качвате често в автомобила с потни панталони, създавате сериозно предизвикателство за вашите седалки. Причината – топлата и богата на сол влага бива просмукана от тапицерията. За да изследва как се държат седалките в тази „деликатна ситуация“, Ford модифицира робот на производителя Kuka и го нарича Robutt. На ръката на робота виси възглавничка, оформена като седалищна част на голям човек. Наименованието Robutt идва като съкращение на „robotic butt” (б.пр. „седалище на робот“).

Преди всеки тест възглавничката бива напоена с 450 мм течност с нормална телесна температура. Качествена автомобилна седалка трябва да издържи поне десет години. За да симулира това, Robutt поставя и вдига своята влажна седалищна част 7500 пъти върху седалката – наподобявайки истински шофьор. За това упражнение на Robutt му трябват три дена.

Първият модел на Ford, чиито седалки са подложени на тест с помощта на Robutt, e новата Fiesta. За изпитанията машината се е нуждаела от три дена. Постепенно Ford ще въведе „седалищния тест“ за всички модели, предлагани на европейския пазар.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин