/ Решено: в центъра на София спират достъпа за най-замърсяващите автомобили от 2023 г.

Решено: в центъра на София спират достъпа за най-замърсяващите автомобили от 2023 г.

Столичен общински съвет прие въвеждането на нискоемисионни зони в центъра на София. С решението се ограничава допускането на най-замърсяващите МПС от първа и втора екогрупа. В първа категория попадат дизелите на възраст над 20 години, както и бензинови автомобили на повече от 30 години.

Днес общинските съветници в най-големия български град приеха доклада за въвеждането на нискоемисионните зони в централните части. Решението бе гласувано с 43 гласа „ЗА“, 12 – „ПРОТИВ“ и един въздържал се.

Заради новите мерки през зимния сезон центърът на София се разделя на две зони, в които ще бъдат в сила ограниченията за достъп:

Зона „Малък ринг“ – между булевардите: „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Ген. Скобелев“, „Сливница“ и улица „Опълченска“. Именно за тази зона от 1.12 2023 г. ще влязат в сила първите ограничения – първоначално само за автомобилите от първа група. Година по-късно същите ограничения ще важат и за МПС-тата от втора екогрупа.

Зона „Голям ринг“ – оградена от булевардите „Сливница“, „Данаил Николаев“, „Ситняково“, „П.Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х.Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И.Е. Гешов“ и бул. „Константин Величков“. Тази зона ще бъде обект на ограничения след 1 декември 2025 г.

Освен мерките за ограничаване на МПС-тата ще бъде въведена също забрана за отопление на твърдо гориво в девет района на София като мярка срещу замърсяването на въздуха. За нея обаче е предвиден тригодишен гратисен период.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин