Ретро-версията на Audi Sport quattro ще се появи през 2024 г. – като електромобил!

1809
2023

Баварски специалисти по спортните коли ще възродят Audi Sport quattro в малка електрическа серия. Информацията за Elegend EL1!
Sport quattro се завръща! Но не от Audi. Малката баварска тунинг-фирма за спортни коли Elegend ще възроди с своя модел EL1 духа на Audi Sport quattro. Под капака на автомобила обаче няма да има 5-цилиндров турбомотор, а електрическо задвижване с над 800 к.с. Производството на електрическия спортист ще започне през 2024 г., като всеки от общо 30 екземпляра ще се продава на цена от 1,8 милиона лева нето!
Audi Sport quattro е вариантът за нормални пътища на спортната икона Audi Sport quattro S1 E2, зад чийто волан през 1985 и 1986 г. е Валтер Рьорл. Затова и късата версия на модела никога не бе забравена, а феновете мечтаят за нейното възраждане.
Модерна интерпретация на Sport quattro
Снимките не заблуждават: новото поколение на Sport quattro е наистина впечатляващо. Широки калници и късо междуосие са съставките на старата рецепта, но предницата е значително по-модерна с новите фарове. Калниците са силно издадени, задницата прави впечатление, цитирайки класическия дизайн с преминаваща по цялата широчина светлинна ивица и малък спойлер.
Тегло от само 1790 килограма и 800 к.с.
Въпреки пуристкия екстериор, вътре ни очакват някои комфортни екстри: електромобилът е оборудван с климатична инсталация, електрически стъклоповдигачи, сензори за паркиране и инфотейнмънт система. Окачването е с тристепенно регулиране и опционална функция за повдигане. Теглото на автомобила е 1790 килограма.
30 екземпляра ще произведе тунинг-фирмата от EL1. За производството ще отговаря фирма Roding, като от тях ще се прави карбоновия монокок. Така спортният в автомобил ще бъде в голямата си част баварски продукт. Шефът на Elegend и основател на фирмата Маркус Холцингер сам е създал реинкарнацията на Sport quattro. Навремето дизайнерът е работил за Volkswagen.
Баварците информират, че мощността на Elegend EL1 ще бъде до 816 к.с., като за задвижването ще се грижат два електромотора – по един на предната и на задната ос. Максималната скорост е 300 км/ч, спринтът от 0 до 100 км/ч продължава 2,8 секунди, а след 7,5 секунди ще се движите с 200 км/ч.
800-волтова техника в Elegend EL1
Също както и Porsche Taycan и Audi e-tron GT, EL1 залага на 800-волтова техника, позволяваща бързо зареждане с до 200 кВт. Капацитетът на батерията е 80 кВтч. и позволява изминаването на 400 километра (WLTP). При спортно шофиране разбира се този пробег е само добро пожелание.
Цената на EL1 стартира от около 1,8 милиона лева – без ДДС. Тоест, това е отдаване на почит към Sport-quattro за фенове със солидни финансови възможности.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин