Реставрирана Toyota Land Cruiser J4 от 1981 г.


5
ное.
2017

Повечето автомобили на тунинг-изложението SEMA в Лас Вегас направо спират дъха с атрактивните си визии. Затова пък тази Toyota Land Cruiser от серия J4, произвеждана от 1960 до 1986 г., е ориентирана класически.

Показаният в Лас Вегас модел е основно реставриран от FJ Company. Фирмата от Маями изпълнява всякакви желания на клиентите. Моделът от SEMA е базиран на FJ43 от 1981, един от многобройните варианти на J4. Буквата F означава 3,9-литров редови 6-цилиндров агрегат с карбуратор и 125 к.с. Цифрата 3 накрая препраща към версията с мек покрив и средно междуосие. Също както и всички останали версии на J4 (освен разполагащите със задно задвижване FJ42) FJ43 е оборудван с двойно задвижване. Освен това J4 е с тръбна рама и два неподвижни моста.

Реставрираният модел използва оригинални шаси и каросерия. Откритата каросерия с две врати е боядисана от FJ Company в светлосиво – покривът е в същия цвят. Отвън има черни алуминиеви странични огледала, добавени от FJ Company.

За задвижването на колата отговаря нов мотор на Toyota: става дума за 4,0-литров V6 агрегат с 242 к.с., използван и в актуалния американски вариант на Land Cruiser. Тук той е комбиниран с 6-степенна механична трансмисия. Също както и оригинала, моделът  Edition е с листови ресори, но с модерни амортисьори и четири дискови спирачки (от актуалната Toyota 4Runner, предлаган само в САЩ SUV). Гумите са с размер 285/70/17.

Отвътре има модерни седалки Recaro, на централната конзола е разположен iPad. Арматурното табло е издържано в цвета на автомобила, а тапицериите на вратите са от кожа.

Показаният в Лас Вегас автомобил е един от общо 24 екземпляра от серията „Signature“. С цената си от 340 000 лв. удоволствието не е никак евтино. Реставрирани модели на FJ43 се предлагат от FJ Company и за 140 000 лв.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >