Реплика на най-бързия автомобил на планетата в София

Макет на Bloodhound SSC беше представен вчера по време на конференция, организирана от SEC Lubes – националния дистрибутор на Castrol за България


1
окт.
2016

„Докато мигнете, това нещо минава по цялата дължина на стадиона Уембли“, oбяснява представителят на проекта Bloodhound SSC пред смаяната аудитория. През октомври следващата година машината, оборудвана с ракетно задвижване, реактивен двигател oт изтребителя Eurojet EJ200 и помощен V8-агрегат (за горивната помпа на ракетата) oт Jaguar, ще се опита да прескочи границата от 1000 мили в час (1609 км/ч) през октомври следващата година. Само преди броени дни това стана ясно окончателно – тъй като проектът се нуждаеше от солидна финансова инжекция, която в крайна сметка дойде от китайския автомобилен гигант Geely. Затова и репликата (1 от общо 3), представена у нас, беше първата с лепенките на марката от Изтока.

Тежащата 7,5 тона „наземна ракета“ развива 135 000 к.с. и използва специални алуминиеви 36-цолови колела (всяко с тегло 105 кг), които издържат на 10 200 об/мин и на 50 000 G. Опитът за постигане на рекорда ще бъде направен в Южна Африка, а машината ще бъде управлявана от пилота на Кралските ВВС Анди Грийн. Именно Грийн и ръководителят на проекта Ричард Нобъл държат досегашния рекорд за скорост по земя – 1223,6 км/ч, постигнат с предшественика на Bloodhound SSC ThrustSSC. Ултрабързата английска машина трябва да ускори от 0 до 1609 км/ч (1000 мили в час) за 42 секунди. За спирането й ще бъдат използвани въздушни спирачки (от 1300 км/ч), парашути (от 965 км/ч) и накрая – дискови спирачки (под 400 км/ч).

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин