/ Реплика на най-бързия автомобил на планетата в София

Реплика на най-бързия автомобил на планетата в София

Макет на Bloodhound SSC беше представен вчера по време на конференция, организирана от SEC Lubes – националния дистрибутор на Castrol за България

„Докато мигнете, това нещо минава по цялата дължина на стадиона Уембли“, oбяснява представителят на проекта Bloodhound SSC пред смаяната аудитория. През октомври следващата година машината, оборудвана с ракетно задвижване, реактивен двигател oт изтребителя Eurojet EJ200 и помощен V8-агрегат (за горивната помпа на ракетата) oт Jaguar, ще се опита да прескочи границата от 1000 мили в час (1609 км/ч) през октомври следващата година. Само преди броени дни това стана ясно окончателно – тъй като проектът се нуждаеше от солидна финансова инжекция, която в крайна сметка дойде от китайския автомобилен гигант Geely. Затова и репликата (1 от общо 3), представена у нас, беше първата с лепенките на марката от Изтока.

Тежащата 7,5 тона „наземна ракета“ развива 135 000 к.с. и използва специални алуминиеви 36-цолови колела (всяко с тегло 105 кг), които издържат на 10 200 об/мин и на 50 000 G. Опитът за постигане на рекорда ще бъде направен в Южна Африка, а машината ще бъде управлявана от пилота на Кралските ВВС Анди Грийн. Именно Грийн и ръководителят на проекта Ричард Нобъл държат досегашния рекорд за скорост по земя – 1223,6 км/ч, постигнат с предшественика на Bloodhound SSC ThrustSSC. Ултрабързата английска машина трябва да ускори от 0 до 1609 км/ч (1000 мили в час) за 42 секунди. За спирането й ще бъдат използвани въздушни спирачки (от 1300 км/ч), парашути (от 965 км/ч) и накрая – дискови спирачки (под 400 км/ч).

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин