Рекорд! VW ID.R завладя Нордшлайфе


4
юни
2019

Volkswagen подобри с разполагащия с 680 к.с. VW ID.R рекорда за електрически автомобили на Нордшлайфе на Нюрбургринг.

Това е отсечката на всички отсечки: дългата 20,8 километра Нордшлайфе на Нюрбургринг. Тук рекордите са по-ценни от тези на всички останали писти. Volkswagen показаха с разполагащия с 680 к.с. VW ID.R, на какво са способни електромобилите. С време 6:05,336 минути Ромен Дюма счупи рекордна за електромобили на Нордшлайфе.

Предишният рекорд бе поставен преди две години от китайския модел Nio EP9. Пилотът на VW Помен Дюма подобри времето на Петер Думбрек от 2017 с цели 40,56 секунди. Все пак трябва да споменем, че EP9 се произвежда в малка серия, тоест има разрешение за движение по нормални пътища. А VW ID.R Pikes Peak е само прототип. Колко бързо е било времето на VW се доказва и от факта, че времето на Щефан Белоф с Porsche 956C от 1983 г. е подобрено с почти шест секунди. Абсолютният рекорд от 2018 г. с Porsche 919 Hybrid (5:19,546 минути) остава недостижим.

Ромен Дюма за карането с електромобила с 680 к.с.: „Изключително съм горд, че държа рекорд на Нордшлайфе. За мен това е най-добрата и най-трудна писта на света. Благодаря на екипа на Volkswagen Motorsport, които отново свършиха фантастична работа. ID.R бе перфектно подготвен за Нордшлайфе, а за мен бе удоволствие да се насладя за изключителното ускорение и високата скорост в завоите.“ Прототипът, който всъщност е създаден за планинското състезание в Пайкс Пийк (тук моделът направи нов рекорд през 2018 г.), бе преработен за този опит за рекорд. Това засягаше преди всичко настройката на окачването, на мениджмънта на енергия и оптималния избор на гумите.

Видеото можете да видите тук:

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин