Рекордни продажби и двоен ръст на печалбата за Tesla

0505
2017

Произоводителят на електромобили Tesla oбяви, че печалбата й за тримесечието се е увеличила повече от два пъти и по този начин дори надхвърли прогнозите на анализаторите, свързани с доставките на Model S и Model X. За първите три месеца на 2017 г. Tesla е доставила 25 000 автомобила – рекорден резултат, откакто през 2010 г. компанията стана публична, и с 69% по-висок от този за същия период на м.г.

Tesla също така утвърди целта си да пусне на пазара своя очакван масов седан Model 3 по-късно тази година, и заяви, че колата влиза в продукционна фаза през юли. Стартовата цена е 35 000 долара за Модел 3 седан, която ще спомогне за постигането на количествено прозиводство от 500 000 автомобила годишно през 2018 г. Model 3 се очаква да бъде пуснат в продажба по-късно тази година в САЩ.

Компанията съобщи в сряда, че очаква капиталовите разходи да бъдат малко над 2 млрд. долара докато започне производството на Model 3. От Tesla отново потвърдиха прогнозата си за доставка на 47 000-50 000 Model S и Model X през първата половина на 2017 г. – цел, която бе обявена по-рано тази година. Анализаторите очакват доставки на 25 000 автомобила за текущото тримесечие, съобщават от FactSet.

От Tesla заявиха, че общият им капитал в пари и монетарни еквиваленти възлиза към 31 март възлиза на малко над 4 млрд. долара, в сравнение с 3,39 млрд. долара от края на предходното тримесечие. Казва се още, че нетната загуба на обикновените акционери се е увеличила до 330,3 милиона долара през първото тримесечие, приключило на 31 март, в сравнение с 282,3 милиона долара година по-рано.

Приходите на компанията са се увеличили повече от два пъти до 2,70 млрд. долара от 1,15 млрд. , при средни очаквания на анализаторите от 2,62 млрд. Резултатите на Tesla отразяват първото цяло тримесечие, което включва соларната инсталация SolarCity, която бе закупена миналата година.

Автомобилният производител от Силициевата долина стана най-печелившиятв САЩ по пазарна капитализация миналия месец, изпреварвайки автомобилни гиганти от Детройт като Ford Motor Co и General Motors Co.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин