Рекордният скок на рали „Швеция” (ВИДЕО)

Себастиан Ожие отново беше непобедим, а VW отново се наложи над Hyundai. Съществена част от снежния високоскоростен спектакъл бяха скоковете – вижте видеото!

1502
2016

Себастиан Ожие (Volkswagen) спечели рали „Швеция” и така във втория кръг на сезон 2016 от Световния рали шампионат записа и втората си победа. Миналогодишният първенец на планетата остави на 29,8 сек зад себе си пилота на Hyundai Хейдън Падън след 12 специални етапа. Трети стана Мадс Остберг (Ford, +55,6 сек), за когото това е първи подиум след завръщането му в M-Sport. В последния ден Ожие спечели и т.нар. Powerstage, като по този начин си осигури допълнителните три точки и вече има в актива си максималните 56. „За мен това е перфектният старт. Две победи в две ралита, няма как да бъда по-щастлив”, каза французинът.

Рекорден скок и извън трасето: Ожие се радва на триумфа си.

Рекорден скок и извън трасето: Ожие се радва на триумфа си.

Ожие постави основата на своята победа още в петък преди обяд, когато спечели всички три отсечки. В събота обаче Себастиан почувства силния натиск от страна на Падън, който се възползва добре от седмата си стартова позиция и намали аванса на пилота на VW до 8,2 сек. Ожие, който в петък и събота трябваше да „разчиства” етапите, отвърна със смела езда. В събота следобед с много късмет и умение той успя да предотврати излитането си от трасето, но в крайна сметка беше възнаграден за смелостта да рискува със затвърждаване на преднината си. Падън обаче също спря атаката си и реши просто да подсигури второто си място.

 

Новозеландецът трябва да му се радва, тъй като на Powerstage-а удари дървен кол и се наложи той и навигаторът му да правят спешен ремонт. Въпреки това двамата успяха да стигнат до сервизния парк в отдалечения на 80 км Карлщад, за да бъдат постиженията им оценени. С третото си място в своето любимо рали, което отчасти се провежда в родината на Мадс Норвегия, Остберг донесе първия подиум за новия си тим M-Sport още във втория си старт за него. „Радвам се много, уикендът беше изпълнен с прекрасни битки. Щастлив съм, че в това специално състезание завърших трети.”

Рали „Швеция” е известно с огромните скокове на колите. Тази година най-дългият беше 45 метра – насладете се на него и на други прекрасни моменти във видеоклиповете.

В генералното класиране на WRC след 2 от общо 14 кръга лидер е Ожие с 56 точки, следван от Андреас Микелсен (33) и Мадс Остберг (27). Следващото рали от шампионата на планетата е в Мексико (3-5 март).

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин