Режим Drift и максимална скорост 270 км/ч за новия Golf R

0411
2020

Golf 8 вече получи версия R. Зад добре познатата рецепта – четири цилиндъра, задвижване на четирите колела – се крие динамична фина „шлифовка“, която трябва да помогне на върховия Golf да бъде значително по-експлозивен и по-приятен за каране шофиране. Най-доброто доказателство за това е новият режим Drift, с който R в бъдеще също може да взима завоите „с вратите напред“, както и с новия пакет R Performance за вдигане на максималната скорост.

Golf 8 R с мощност 320 к.с. може да бъде поръчван от 5 ноември 2020 г. (за Германия), като доставките започват още в края на този месец. Все още не са известни цените.

Голям дифузьор и четири вместо две изпускателни тръби.

За задвижването се грижи 2-литров турбобензинов четирицилиндров двигател с означение EA888 във версията Evo4. Една от новите функции при този агрегат е напълно електрическият контрол на охладителната течност: той съкращава фазата на загряване и по този начин оптимизира ефективността на мотора. Както и при Arteon R, агрегатът генерира 320 к.с. и 420 Нм максимален въртящ момент. Това са с с десет конски сили повече от Audi S3. С DSG и задвижване 4х4 автомобилът спринтира от 0 до 100 км/ч за 4,7 секунди. Като опция се предлага пакет R Performance. Той вдига максималната скорост от 250 на 270 км/ч и прави новия R най-бързия сериен Golf в историята. Досега това беше Golf 7 GTI Clubsport S с максимална скорост от 265 км/ч. Пакетът Performance включва и по-голям заден спойлер, 19-цолови джанти и двата допълнителни режима на шофиране Special и Drift. При втория стандартно поставяната 7-степенна DSG предлага истински ръчен режим – и не бърза да превключва при ограничител. В Северна Америка Golf 8 R ще бъде предлаган стандартно с ръчна 6-степенна скоростна кутия. „Ръчка“ не се планира за Европа към момента.

И в осмото поколение на Golf R мощността се разпределя и на четирите колела. Благодарение на новия заден диференциал 4х4-задвижването 4Motion може не само да разпредели въртящия момент между предния и задния мост, но и между лявото и дясно задно колело – до 100 процента на едно от тях. В допълнение към блокажа на диференциала е добавено и стандартното адаптивно окачване DCC в асистента за контрол на динамиката.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин