Революция: Corvette става хибрид и получава 4х4 за 70-ия си рожден ден

1901
2023

На достолепната възраст от 70 години Chevrolet електрифицира Corvette. И в лицето на C8 E-Ray създава най-бързия Vette на всички времена. За целта GM комбинира добре познатия LT2 Small Block с електрически мотор с мощност 120 кВт (163 к.с.) на предната ос, който осигурява на E-Ray уникална характеристика: задвижване на четирите колела. Благодарение на всичко това той ускорява от 0 до 60 мили (96 км/ч) за 2,5 секунди. По данни на производителя системната мощност е 664 к.с.

E-Ray разчита на серийни керамични спирачки Brembo.

Напълно електрически със скорост до 72 км/ч
Благодарение на своята батерия с капацитет 1,9 кВтч хибридният Vette може да се движи с до 72 км/ч напълно електрически в т.нар. Stealth Mode. Ако батерията е изтощена или скоростта стане по-висока, се задейства V8-агрегатът. Няма опция за зареждане от контакта, но при спиране се рекуперира енергия.

Кокпитът не е променен, но логото E-Ray е интегрирано в долната част на скосения волан.

Ще има и кабриолет

Като стана дума за спирачки: карбоново-керамичните Brembo са серийни за E-Ray. Предната броня и страничният въздухозаборник са същите като при Z06. Хибридният модел ще бъде предлаган и като кабриолет.

Цена за Европа: около 320 000 лева

Corvette E-Ray ще бъде пуснат в продажба в САЩ до края на тази година – на цена от около 190 000 лв. В Европа можем да очакваме той да струва около 320 000 лева.

„Electric Power“ и „AWD“ в Corvette? И двете са нови.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин