Революционен електромотор генерира 300 к.с. при тегло 10 кг


24
мар.
2020

Английската компания Equipmake работи върху екстремно лек електродвигател. В серийния си вариант Аmpere трябва да генерира 300 к.с. при тегло едва 10 кг. Това означава по 30 „коня“ на килограм, което по данни на производителя е четири пъти повече в сравнение с конвенционална електрическа машина.

Ниското тегло на Ampere е постигнато благодарение на технология за 3D-печат на фирмата Hielta. При тази технология агрегатът е направен не посредством фрезоване, а с разтопяване на метален гранулат. Така е постигната много ниска дебелина на стените, което носи предимства по отношение отвеждането на топлината и намалява масата на използвания метал. За постигане на сериозната мощност до 220 кВт двигателят има нужда от адекватно охлаждане.

Spoke-техника улеснява охлаждането

За целта англичаните прилагат Spoke-техника (oт англ. spoke – спица). При нея постоянните магнити на ротора са подредени като спици. Това осигурява по-добро охлаждане, отколкото при двигатели с конвенционална архитектура. Засега новият двигател е само прототип. Първите бройки трябва да влязат във фаза на изпитания в рамките на една година.

Електродвигателят се отличава с изключително ниско тегло.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин