Рали Хесен-Тюрингия: Opel показва богатото наследство от кабриолети

От 8/25 hp до Cascada: гамата от открити модели на марката отразява над 100 години история на компанията

3005
2016

Първият Opel през 1899 година – Patent Motor Car “System Lutzmann” – е кабриолет. Докато откритата каросерия е стандартна по време на ранната епоха на автомобилизма, по-късно тя се превръща в израз на лукс и шик. А в тазгодишното 22-ро рали ADAC Opel Classic Hessen-Thüringen пет класически кабриолета на Opel и един от актуалната гама дават обзор на еволюцията на движението под открито небе. Вицепрезидентът на компанията отговорен за продажбите и следпродажбеното обслужване Петер Кристиян Кюсперт ще участва с изящния Super 6 Gläser Cabriolet. Класическото рали се състоя в дните от 26 до 28 май в романтичния район Верратал, който се простира по бившата граница между Източна и Западна Германия. Собственици на класически и исторически автомобили и мотоциклети изследват най-красивите райони в Хесен и Тюрингия още от 1995 година. Центърът на ралито, което покрива 350 километра, е Хесен-Хотелпарк Хоенрода.

Пет открити звезди от Рюселсхайм взимат участие в тазгодишното действие. Opel 8/25 PS от 1920 година е спортен модел с пет места; Super 6 Gläser Cabriolet от 1937 е премиум, елегантен двуместен спортен модел. Olympia от 1950 година в ролята му на кабриолет седан е популярен вариант на каросерията, докато Rekord A от 1964 и Rekord C от 1967 година са във фокуса на специалистите: каросерийната компания Deutsch трансформира серийно произвежданите седани в стилни кабриолети. Opel Cascada, който придружава класическите модели по време на историческото рали през планините Рьон и горите на Тюрингия, е модерна интерпретация на големите, луксозни кабриолети с платнен покрив и пространство за четирима пътници.

Вицепрезидентът на Opel по продажбите и следпродажбеното обслужване Петер Кристиан Кюсперт в Opel Super 6 Gläser кабриолет от 1937 г.

Вицепрезидентът на Opel по продажбите и следпродажбеното обслужване Петер Кристиан Кюсперт в Opel Super 6 Gläser кабриолет от 1937 г.

Началото е отворено

Традициите на Opel в откритите автомобили се връща към началната история на марката: като всички автомобили, сглобявани в зората на автомобилната ера, Opel Patent Motor Car, System Lutzmann от 1899 година, следва стандартната конструкция, наподобяваща каляска без интегриран покрив.  

Когато Opel 8/25 hp с характерния V-образен радиатор се появява на пазара 20 години по-късно като открит четириместен модел, той се превръща в израз на модерния автомобил. Разполага с платнен покрив, но няма странични прозорци; пътниците по това време – епохата след Първата световна война – носят подходящите за сезона дрехи. Четирицилиндровият двигател на Opel 8/25 има мощност 25 к.с. при 1 600 об/мин с работен обем от два литра, достатъчни за постигане на максимална скорост от 65 км/ч. Името на модела отразява данъчния клас и мощност: съгласно федералния закон, въведен през 1906 година, който за първи път поставя регламент на данъчното облагане на автомобилите, данъкът “hp tax” е базиран на половин литър работен обем.

През 1937 година, по случай 75-годишнината, е представен новия Opel Super 6, оборудван с авангарден късоходов 2,5-литров шестцилиндров двигател с клапани в главата, с мощност от 55 к.с., които осигуряват максимална скорост 115 км/ч. Версиите седан с две и четири врати, както и кабриолетът, се предлагат като такива още от завода. Специалните желания се изпълняват от каросерийни кампании като Hebmüller, Autenrieth, Buhne, Deutsch и Gläser от Дрезден, които създават кабриолет, подобен на роудстер с 2+2 места, базиран на Super 6 – по това време движението под открито небе вече е лукс, а не стандарт. Този, който иска да пътува в Gläser cabriolet, шофиран от вицепрезидента на Opel Петер-Кристиян Кюсперт, е добре да притежава малко акробатични възможности: пътниците са качват на задните седалки, стъпвайки на малко стъпало и прескачайки страничната част на автомобила.

 Вицепрезидентът на Opel отговорен за продажбите и следпродажбеното обслужване Петер Кристиян Кюсперт (вдясно) и посланикът на марката Йоаким Винкелхок със своите коли.

Вицепрезидентът на Opel отговорен за продажбите и следпродажбеното обслужване Петер Кристиян Кюсперт (вдясно) и посланикът на марката Йоаким Винкелхок със своите коли.

От завода и с предварителна заявка

Opel Olympia от 1950 година е по-комфортен модел. Изобилно украсен с хромирани орнаменти, той е символ на следвоенното възстановяване и икономическото чудо. Като кабрио-седан той все още следва повелите на предвоенната мода. За разлика от пълните кабриолети, този открит модел има фиксирани рамки на прозорците, които са свързани с рамката на предното стъкло и завършват в колонките най-отзад. Между тях големият покрив се сгъва, осигурявайки в купето светлина и въздух. През 1956 година последният автомобил с този дизайн в моделната линия на Olympia Rekord напуска поточната линия на завода в Рюселсхайм.

И така чак до 1976 година, когато Opel отново предлага кабриолет, произвеждан от самата фирма. В промеждутъка от 20 години мечтата за притежание на Opel кабриолет се поддържа от независими каросерийни специалисти като Карл Дойч в Кьолн. По желание фирмата Deutsch преобразува Rekord A от 1963 година в кабриолет, както и Rekord C от 1966 година. Базовата цена за двуместен Rekord C е 7590 германски марки, а конверсията струва допълнителни 4000 марки. Ексклузивните продукти на Deutsch остават атрактивни, специални и редки, като са създадени само около 30 открити Rekord A и B.

Около 50 Rekord C и Commodore A – спортната версия на Rekord – кабриолета са произведени преди смяната на модела през 1972 година. Червеният Rekord C Deutsch кабриолет от Opel Classic Collection е шофиран от бившия състезател, пилот на Opel DTM и посланик на марката Йоаким Винкелхок.

В наши дни четириместната Cascada продължава почти 120-годишната история на Opel в създаването на автомобили за шофиране под открито небе. С новата  Cascada, Opel предлага четириместен модел с мек покрив, който се отваря за едва 17 секунди при скорости до 50 км/ч.

Opel Cascada в компанията на 1966/67 Opel Rekord C.

Opel Cascada в компанията на 1966/67 Opel Rekord C.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин