Рали пилоти дават съвети за безопасно шофиране в кампанията „Отговорни на пътя“

1309
2019

По време на изложбата „Ауто сити Пловдив 2019“ рали пилоти ще обясняват рисковете от високите скорости и ще дават съвети за безопасно шофиране. Това е част от кампанията „Отговорни на пътя“, която се организира от Международен панаир Пловдив, Областната дирекция на МВР-Пловдив и „Пътна полиция“- Пловдив. Тя ще се проведе  за втори път в рамките на Международния технически панаир  от 23 до 28 септември. Осъществява се с подкрепата на   Областната администрация на Пловдивска област, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, клуб „Щереви Рали Тим“  и БЧК.

Първото издание на кампанията „Отговорни на пътя“ предизвика голям интерес сред посетителите на Есенния панаир миналата година. Инициативата има за цел да се повишат спокойствието и сигурността по пътищата.

Шампионите от клуб „Щереви Рали Тим“  са избрани за официални лица на акцията. Те ще направят кът, наподобяващ състезателен бокс, в палата 3. Там ще има екипи, гуми и други принадлежност, а също – тяхната пистова кола, с която посетителите ще могат да се снимат. Така ще усетят атмосферата на автомобилната надпревара.

„Искаме да покажем на всички шофьори какви са рисковете от високите скорости и да ги убедим,  че те са само за специалните трасета, а не за населени места и шосета“ обясни Николай Арабаджиев, известен автомобилен състезател. На ученици от пет пловдивски училища ще бъде изнесен урок за правилата на движение и безопасност съвместно с представител на „Пътна полиция“- Пловдив, а активисти на БЧК ще ги учат  как да оказват първа помощ. За всички  ще има  много подаръци

Кампанията „Отговорни на пътя“  отново ще предложи улеснения за шофьорите. На място може да се правят електронни справки за нарушения. Ще се дават информация за регистрация на моторни превозни средства, консултации  за безопасно шофиране, съвети за овладяване на агресивността. 

Това са основни фактори за намаляване на катастрофите, тъй като липсата на опит при младите шофьори в комбинация с несъобразена скорост е сред основните причини за пътни инциденти у нас. България е на първо място в ЕС по брой загинали в катастрофи, според Евростат. У нас са регистрирани  64 смъртни случая на един милион жители, а средно в ЕС те са 23.

Кампанията „Отговорни на пътя“ акцентира на информираността и дисциплинирането на участниците в движението, за да намалеят трагичните случаи.  Миналата година тя привлече хиляди ученици от  други градове, които бяха дошли да видят Международния технически панаир. Сега кампанията ще бъдат още по-интересни, заявиха организаторите.             Изложбата „Ауто сити Пловдив“ е най-атрактивната в рамките на Есенния панаир. Тази година е подготвено специално бизнес издание, което ще покаже автомобили с различно предназначение в търговията, индустрията и услугите – джипове, ванове, камиони, пикапи, автобуси, почистващи и сметосъбиращи машини, наред с нови модели леки коли. Много иновации ще демонстрират също  изложбите „Машиностроене“, „Стройтех“, „Енеко“ и „Инфотех“  в Международен панаир  Пловдив, където се очакват над 30 000 посетители от България и Европа.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин