Рали „България”: старт №3 в Балканския рали трофей

2705
2016

47-ото издание на рали „България” е трети кръг за 2016 година в балканския рали трофей (BRT), който този сезон е част от европейския рали трофей (ERT). Предишните два старта бяха рали „Арад” в Румъния и турската надпревара „Мармарис”. В „Арад” победата спечелиха Симоне Темпестини и Кармен Гауреану (Ford Fiesta R5), като Кармен е добре позната у нас от времето, когато се състезаваше с европейската рали шампионка Екатерина Стратиева. Симоне надви Рашид Ал Кетби и Дан Гъртофан, победителя от рали „Сибиу”, в битката на пилотите, каращи автомобили версия R5.

На финала Симоне, който е син на участвалия у нас Марко Темпестини, победи с аванс от 2.50,5 минути Ал Кетби, а Гъртофан остана на почти 3,13 минути от първия. В това състезание на 7-о място в генералното класиране завършиха Георги Гераджиев/Георги Гаджев (Ford Fiesta R2), като двамата българи се класираха и на втора позиция сред автомобилите с един двигателен мост и спечелиха победата в своя клас RC4.

Ягиз Авджъ и Бахадир Гюченмез с Peugeot 208 T16 спечелиха 45-ото издание на рали „Мармарис”, втори кръг от балканския рали трофей, като развръзката на състезанието се оказа повече от любопитна. На второ място завършиха победителите от рали „България” миналата година Мурат Бостанджъ и Онур Ватансевер (Ford Fiesta R5). Разликата между първото и второто място се оказа едва 11,3 секунди, а в разликата влиза и наказанието от 10 секунди, което Бостанджъ получи в хода на надпреварата. Двамата се откъснаха далеч напред – на трето място се класираха Угур Сойлу и Емир Сахин с Mitsubishi Lancer Evo IX, който завършиха на 5.48,1 минути от победителите.

В турското състезание не участва нито един чуждестранен екипаж, а третият кръг от надпреварата – рали „България” ще излъчи трети пореден различен победител от началото на сезона.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин