/ Разбиването на мита за необслужваемите автоматици

Разбиването на мита за необслужваемите автоматици

Близо 140 български механици от 5 български града се включиха в серията от обучения за обслужване на автоматични скоростни кутии с участието на специалисти от Meyle

Делът на продадените автомобили с автоматични скоростни кутии за 2022 г. в ЕС е около 60% – или три пъти по-висок, отколкото в началото на хилядолетието. И тъй като (наложеният от производителите) мит за необслужваемите трансмисии лека-полека умира, в бъдеще се очаква смяната на маслото на автоматика да се превърне в почти толкова масова операция за автосервизния бранш, колкото и смяната на маслото в двигателя. Ето защо в пет български града водещият производител на авточасти Meyle организира съвместно с „Ауто Плюс“ за автомеханиците обучения, на които разкри множество тънкости в обслужването на автоматици от различен тип.

Заедно с тренера участниците в обучението извършиха обслужване на 7G-Tronic Plus и 9G-Tronic на Mercedes

Саша Илг, изпратеният от централата на Meyle тренер, водеше програмата за обученията на българските механици. Самият той има дългогодишен опит като механик в различни сервизи. В теорeтичната част на участниците в семинарите беше обяснено защо именно смяната на маслото е най-добрата профилактика за дълъг живот на автоматика – и най-добрият начин за избягване на скъпоструващи ремонти. Освен това Илг демонстрира нагледно защо при обслужването на автоматика следва да бъдат използвани консумативи с премиум качество. Именно такова е качеството, на което отговарят комплектите на Meyle, които съдържат всичко необходимо за професионалното обслужване на автоматика.

При избиване на тръбичката за нивото на маслото в кутията 7G-Tronic Plus трябва да се внимава да не бъде повреден мехатроникът и задължително всички алуминиеви болтове и магнити да се сменят с нови. Китовете на Meyle съдържат всички необходими компоненти
Съблюдаването на правилната температура е от съществена важност за нивото на маслото при смяна

Отзвукът след обученията на Илг във всеки български град беше еднакъв: механиците оценяваха поднесената информация като изключително ценна за всекидневната им работа. Затова и екипът на Meyle планира да провежда у нас в бъдеще и други тренинги, свързани с различни технически възли на автомобила.

Фрикционният материал на съединителите в маслена баня е сред основните замърсители на маслото

На финала участниците в обучението заедно с тренера Илг имаха възможност да извършат смяна на маслото при два вида автоматични трансмисии на Mercedes – 7G-Tronic Plus и още по-модерната 9G-Tronic. И двете скоростни кутии бяха поставени на обучителни стендове, които са част от специалното оборудване на демонстрационния бус на Meyle, който обикаля различни държави.

В практиката си тренерът от Meyle Саша Илг е срещал 5-степенна скоростна кутия, в която цялата платка на мехатроника е била пропита с масло

Извод

Ръчните трансмисии лека-полека отиват в историята – но в сервизите не трябва да се притесняват от този факт – обслужването на автоматици ще им осигури доста работа в бъдеще. За целта обаче механиците трябва да се подготвят добре – с обучителни програми и надеждни партньори като Meyle.

Стефи, един от участниците в обученията, е автомеханик вече 7 години и знае защо филтърът от комплекта на Meyle (на преден план) със сложна структура работи по-добре от нискокачествения филтър (вляво)

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин